Hoppa till huvudinnehållet

Tio platser bort i äldreomsorgen – men var?

Publicerad:
Tio platser ska sparas bort inom äldreomsorgen i Bengtsfors kommun. Frågan är vilket eller vilka äldreboenden som drabbas. Om Björklunda i Bäckefors eller Kolaregården i Dals Långed (överst i bilden) så innebär det i praktiken en stängning av ett av dessa äldreboenden. Annars är det Solbacken i Billingsfors eller Granåsgården i Bengtsfors som förlorar tio platser.
Tio platser ska sparas bort inom äldreomsorgen i Bengtsfors kommun. Frågan är vilket eller vilka äldreboenden som drabbas. Om Björklunda i Bäckefors eller Kolaregården i Dals Långed (överst i bilden) så innebär det i praktiken en stängning av ett av dessa äldreboenden. Annars är det Solbacken i Billingsfors eller Granåsgården i Bengtsfors som förlorar tio platser. Foto: Dalslänningens arkiv

På onsdag ska åter äldreomsorgen diskuteras av kommunstyrelsen i Bengtsfors. Tio platser ska bort inom de särskilda boendena. Frågan är bara vilket, eller vilka, av boendena som drabbas.

Om Kolaregården i Dals Långed eller Björklundahemmet i Bäckefors drabbas så innebär det i praktiken en stängning av ett av dessa äldreboenden.

Om Björklunda stängs innebär det att de 21 platserna där försvinner från Bäckefors, men att sju av dem flyttas till Kolaregården.

Annars blir det tio platser på antingen Kolaregården (i så fall stängs det boendet), Solbacken eller Granåsgården som försvinner.

Ett annat alternativ är att sprida ut minskningen av platser på fler boenden. Men då krävs en minskning av totalt 15 platser i stället för tio för att nå samma ekonomiska effekt.

Beslut i december

På kommunfullmäktige den 21 december i fjol kom beslutet att minska antalet platser inom särskilt boende med tio stycken. Bakgrunden är att kommunen behöver spara pengar. En minskning av de tio platserna skulle innebära en besparing på 3,5 miljoner kronor under 2021.

Ett flertal olika förslag fanns inför mötet. Bland annat förslaget från Moderaterna, Centern, Liberalerna och Vänsterpartiet att lägga Kolaregården i Dals Långed i malpåse. Något som väckte starka protester, särskilt bland Långedsbor.

Tio platser ska bort

Kommunfullmäktige beslutade till sist att tio platser ska bort – utan att ange vilket eller vilka boenden som drabbas – och att det uppdras till kommunstyrelsen att verkställa beslutet.

Vid bedömningen skulle alternativ tas fram i samarbete med kommunfullmäktiges äldreberedning.

På onsdag kommer alltså frågan upp på kommunstyrelsens bord.

Artikeltaggar

ÄldreboendeÄldreomsorgBengtsfors kommunBesparingstiderBjörklundaGranåsgårdenKolaregårdenPolitikSärskilt boendeSolbacken

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.