Hoppa till huvudinnehållet

"Vi som bor på landet drabbas hela jävla tiden"

Publicerad:
Evy Pettersson i Rölanda är upprörd efter att Postnord meddelat att de delar ut posten varannan dag, vilket innebär att Dalslänningen inte längre kan delas ut på samma dagar som tidigare.
Evy Pettersson i Rölanda är upprörd efter att Postnord meddelat att de delar ut posten varannan dag, vilket innebär att Dalslänningen inte längre kan delas ut på samma dagar som tidigare. Foto: Helena Lindgren

Dalslänningen har nåtts av starka reaktioner på Postnords planerade varannandags-utdelning i Dalsland. Förändringen innebär att dagstidningar kan delas ut flera dagar senare, vilket väcker ilska hos många läsare.

Reaktionerna efter att Dalslänningen i förra veckan rapporterade om Postnords planerade varannandags-utdelning i Dalsland, lät inte vänta på sig.

På sociala medier kunde man under fredagen läsa kommentarer som "Har haft Dalslänningen i över 50 år och vill inte ha en tidning på måndag som kommer ut på torsdag kväll", "Fullständigt oacceptabelt!" och "Då säger jag upp tidningen".

Ledare: Starkt stöd från läsarna

– Jag blev riktigt frustrerad när jag läste det.

Det säger Evy Pettersson, 52 år. Hon bor i Rölanda, Dals-Eds kommun, och har prenumererat på Dalslänningen sedan 1990-talet.

Viktig plats

När hon tog del av nyheten blev hon upprörd.

– Vi som bor på landet blir drabbade hela jävla tiden av neddragningar, säger hon.

Evy Pettersson i Rölanda är upprörd efter att Postnord meddelat att de delar ut posten varannan dag, vilket innebär att Dalslänningen inte längre kan delas ut på samma dagar som tidigare.
Evy Pettersson i Rölanda är upprörd efter att Postnord meddelat att de delar ut posten varannan dag, vilket innebär att Dalslänningen inte längre kan delas ut på samma dagar som tidigare. Foto: Helena Lindgren

Hon menar att dagstidningen har en viktig plats i vardagen.

– Att sitta och bläddra i tidningen är ett tillfälle under dagen då man får lite lugn och ro. Det är ju genom den man får reda på vad som händer i ens närhet. Man ser ju fram emot dagarna då tidningen kommer, speciellt nu under coronapandemin när man inte är i kontakt med omvärlden på samma sätt som tidigare, säger Evy Pettersson.

– Men det är ju inte så stor idé att ta del av gamla nyheter och annonser.

Inte läsa alls

När Postnord försämrar leveransmöjligheterna av dagstidningen finns dock möjligheten att läsa tidningen digitalt, men för Evy Pettersson är det inte ett alternativ.

– Vi har väldigt dålig internetuppkoppling. Jag vill ju kunna ta med mig tidningen en varm sommardag och läsa den vid ladugårdsknuten, men det går ju inte då det inte finns någon mottagning. I stället kommer jag troligen inte läsa den alls.

Hon påpekar dock att hon inte är värst drabbad.

– Tänk på alla gamla som inte kan hantera en dator eller mobiltelefon eller som kanske inte har råd att köpa rätt utrustning. Jag blir så förbaskat arg. Tidningen är det enda positiva vissa äldre har.

Evy Pettersson bor i Rölanda och kommer på sikt drabbas av varannandags-utdelningen av posten, vilket upprör.

Bakgrund:

Postnord planerar att dela ut posten varannan dag. Förändringen har redan införts i Skåne och från och med maj börjar den gälla i ett område från Högsäter och söderut ner till Storgöteborg. År 2022 ska samtliga tidningar i Sverige omfattas av varannandags-utdelningen.

En konsekvens av förändringen är att dagstidningar delas ut en eller flera dagar efter utgivningsdagen.

Ägaren av Dalslänningen, NWT Media, jobbar på att försöka lösa problemet.

Artikeltaggar

BengtsforsDalslandDalslänningenEdFärgelandaLandsbygdNäringslivPostenPostnordRölanda

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.