Hoppa till huvudinnehållet

Ledare: Starkt stöd från läsarna

Publicerad:
Reporter Thomas Wallin
Thomas Wallin
thomas.wallin@dalslanningen.se
Postnords planer på att dela ut post på oregelbundna datum så att dagstidningar inte kan komma ut på landsbygden har retat upp många läsare.
Postnords planer på att dela ut post på oregelbundna datum så att dagstidningar inte kan komma ut på landsbygden har retat upp många läsare. Foto: Jessica Gow/TT

Tidning. Plötsliga problem med Dalslänningens - och andra tidningars - distribution till följd av Postnords förändrade postservice gav verkligen reaktioner bland läsarna sedan vi berättade om det i fredagstidningen.

– Stå på er. Vi vill inte ha sämre service bara för att vi bor i landsbygden!

– Hur ska vi kunna läsa tidningen, eller se vad det är för TV-program, när vi ändå inte har internet?

– Det här stämmer inte alls med nuvarande "regeringens satsning på landsbygden".

– Nu får det vara nog med avveckling av landsbygden!

Ilskan över att post bara ska delas ut varannan dag och oregelbundet fick många att reagera.

Helt klart står papperstidningen stark, och alternativet med att kunna läsa nyheter digitalt ses inte som något alternativ bland åtskilliga läsare som ringt oss.

Orsaken är inte så mycket att man inte vill, utan att det inte är tekniskt möjligt.

– Inte ens telefonen fungerar riktigt bra där jag bor. Det verkar som om politikerna inte förstår någonting om verkligheten utanför Stockholm och Göteborg, berättar en man som ringer på en mindre god uppkoppling.

Lika intressant som den tekniskt grundade ilskan mot påtvingad digitalisering, som inte alltid fungerar, är att många uttalar sig för hur viktigt det är med en tidning för att slå vakt om demokrati och debatt.

Det värmer naturligtvis oss som arbetar med tidningen.

Man ska ha klart för sig att det inte är en självklarhet att så glesbefolkade delar av landet som Dalsland, överhuvudtaget har en helt lokal tidning med nyheter och debatt.

Även om Dalslänningen är en liten tidning och bara utkommer två dagar i veckan, är stödet för den mycket starkt.

Från tidningens sida vill vi gärna propagera för att den digitala läsningen hör framtiden till. På webben hittar du som prenumerant så oerhört mycket mer läsning än vad som ryms i papperstidningen - som nu under pandemitider dessutom är ganska begränsad. Det finns helt enkelt fler sidor på webben.

Men lika viktigt är att förstå, som uttalandena ovan visar, att alla läsare helt enkelt inte kan läsa digitalt.

I en enkät ställer vi frågor som har att göra med skilda scenarier för framtiden. Bland annat gäller det om andra utgivningsdagar kan vara något som läsarna ser som en möjlighet för att lösa distributionen.

Det är dock viktigt att understryka att några sådana förändringar inte är aktuella i nuläget. Det dröjer säkert in på nästa år. Tidningens mål är att komma ut precis som förr. Fortsätt prenumerera precis som vanligt. Skulle det bli några förändringar av distributionen så får läsare som givetvis tillbaka återstående pengar.

Thomas Wallin

Chefredaktör

Artikeltaggar

DalslänningenLedarePostnord

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.