Tankar inför helgen: Kärlekens väg

Familj
PUBLICERAD:
Elisabeth E. Radovic´ , Komminister i Ärtemarks pastorat.
Foto: Thomas Wallin

Fastlagssöndagen. Lukas 18:31 – 43

Jesus och hans lärjungar styrde stegen mot Jerusalem. De som ville få tyst på honom hade stort inflytande där, och Jesus visste att det var farligt. Han försöker förbereda de sina på att han går mot sitt eget lidande och sin död. Det kan de inte riktigt ta in det då, men de kommer ihåg det efteråt.

Det måste ha varit jättesvårt för Jesus. Att gruva sej för något är nästan lika jobbigt som att vara mitt i, och han vet att det skall bli riktigt hemskt för honom själv och han vet inte hur lärjungarna skall klara av det heller. Ändå går han, driven av kärlek till oss ! Detta är stort !

Man kan tycka att han skulle ha nog med sej själv där på vägen. Men när han möter människor som behöver hjälp stannar han ändå till. I vår text är det en blind som ropar på hjälp. Den blindes ord har blivit en av kristenhetens viktigaste böner – JESUS FÖRBARMA DIG ÖVER MIG ( Kriste eleison = Kristus förbarma dig. Kyrie eleison = Herre förbarma Dig). I den bönen kan man lägga in vad man har på hjärtat. Den kan man viska när man inte hittar orden och den kan man andas som en meditation. Den kallas Jesusbönen och används över hela världen.

I fastetiden som börjar på onsdag, är det meningen att vi skall följa med Jesus i tanken. Ta till oss att han går för vår skull, men också att vi skall gå kärlekens väg. Förhoppningsvis leder den inte till avrättningsplatsen , men det kan vara jobbiga saker vi behöver göra för kärleken skull, vi med. Sådant som tar emot men som vi hoppas skall göra någon glad eller hjälpa till på något sätt.

Elisabeth E. Radovic´

Komminister i Ärtemarks pastorat

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.