Paula Holmqvist (S): "Det låter inte alls bra"

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Inom en nära framtid kommer Dalslänningen, och andra dagstidningar, att delas ut en eller flera dagar senare på många landsbygdsadresser.
För Dalslänningens del innebär det att fredagstidningen kommer att landa hos läsaren tidigast på måndag. Detta på grund av att Postnord övergår till en ny leveransmodell.
Nyheten får många att reagera med oro, bland annat riksdagsledamoten Paula Holmqvist (S) i Ed.

– Postnord går över till en ny leveransmodell. Den har redan införts i Skåne och från och med maj börjar den gälla i ett område från Högsäter och söderut ner till Storgöteborg, säger Göran Furberg, verksamhetschef för NWT Distribution.

Därefter betar Postnord av område efter område och 2022 ska samtliga tidningar i Sverige omfattas av varannandags-utdelningen.

Göran Furberg, verksamhetschef för NWT Distribution, ser stora försämringar med varannandags-utdelningen.
Foto: Thomas Wallin

– Vi har tre alternativ. Ett är att fortsätta samarbetet med Postnord med de märkligheter som är. Ett annat att anlita Västsvensk tidningsdistribution (en motsvarighet till NWT Direkt) och räkna på utökade turer. Ett tredje är att köra ut själva, men det innebär oerhörda kostnader. Ingen av dessa lösningar är någon ekonomiskt bra lösning, säger Göran Furberg.

VD: "Stort problem"

Det finns en tydlig oro för vad som ska hända.

– Våra läsare har svårt att förstå varför tidningen kommer senare. Det blir klar försämring. Och det som gör Dalslänningen unik i det här hänseendet är dessutom att tidningen har en stor del postdistribuerad upplaga, säger Göran Furberg.

Mikael Rothsten är ansvarig utgivare för NWT och vd för NWT Media.

Mikael Rothsten är ansvarig utgivare för NWT och vd för NWT Media. Han ser stora problem med Postnords beslut.
Foto: Helena Karlsson

– Det är ett stort problem. Möjligheterna att hålla våra läsare informerade i viktiga samhällsfrågor minskar när vi inte har en fungerande distribution. Läsarna ska kunna ta del av vår samhällsinformation och våra granskningar. Det är en förutsättning för en fungerande demokrati med välinformerade medborgare, säger Mikael Rothsten.

Nu satsas det ju allt mer på det digitala. Vad innebär det för papperstidningen?

– Vi erbjuder allt vårt material digitalt, men vi ska också tillhandahålla pappret för dem som vill det. Framtiden ligger i det digitala, men då beror det även på vilket bredband man har och landsbygden är tyvärr inte prioriterad, säger Mikael Rothsten.

Postnords beslut om varannandags-utdelning kan komma att tvinga tidningarna att gå över helt till det digitala. Men ännu vill inte Mikael Rothsten se slaget förlorat.

– Det digitala ger snabbare och uppdaterade nyheter. Men vi vill att det ska vara upp till läsarna att kunna välja.

– När vi tittar på situationen nu så finns det bara en rad dåliga alternativ på hur vi ska kunna lösa det här. Men vi försöker trycka på. Kulturministern ser Postnords beslut som ett problem och myndigheten för press, radio och tv har fått i uppdrag av regeringen att snabbutreda frågan om tidningsdistributionen under mars, säger Mikael Rothsten.

Riksdagskvinna oroad

Riksdagsledamoten Paula Holmqvist (S) från Dals-Ed ogillar nyheten om Postnords besked.

Det här är något som ska fungera var man än bor i landet. Det är jätteviktigt med de lokala nyheterna. /Paula Holmqvist (S), riksdagsledamot från Dals-Ed
Paula Holmqvist (S) är kritisk mot Postnords beslut och lovar att agera i riksdagen.
Foto: Tommy Löfgren

– Det låter inte alls bra. Det är problematiskt om inte dagstidningar kan levereras i tid. I förlängningen påverkar det demokratin. Alla behöver få ta del av samhällsinformation. Vi som bor på landsbygden är ofta lägst prioriterade i informationsflödet och måste fortsätta få tidningen i våra postlådor. Det här är något som ska fungera var man än bor i landet. Det är jätteviktigt med de lokala nyheterna, säger Paula Holmqvist.

Paula Holmqvist berättar att hon ska föra upp frågan i sitt riksdagsarbete.

– Jag ska ta med mig frågan i riksdagen till trafikutskottet och kulturutskottet. Sedan finns det en särskilt tillsatt grupp utredare, under ledning av Britt Bohlin, som ska utreda möjliga finansieringsmodeller för den samhällsbärande posttjänsten. Den gruppen kommer att redovisa sitt arbete den 31 januari 2023. Vi får hoppas att även den gruppen kan påverka situationen, säger hon.

Färre brev

Henrik Ishihara arbetar på Postnords presstjänst.

Henrik Ishihara på Postnords presstjänst menar att brevvolymerna minskar kraftigt och den digitala utvecklingen gör att man måste anpassa kostymen.
Foto: Carla Lomakka

– Våra brevvolymer faller kraftigt. Nästan all kommunikation går mot digitalt. Vår största kostnadspost är utdelningen och då är det naturligt att även skära i dessa kostnader, säger han som förklaring till beslutet.

– Om vi ska kunna fortsätta dela ut dagstidningar på samma sätt som tidigare så måste även priset höjas. Som tidningshus kan man välja att köpa till en kompletterande tjänst för det. Annars blir det så att man som abonnent kommer att få Dalslänningen två dagar i veckan, men antingen på tisdagar och fredagar, eller onsdagar och måndagar beroende på vilken vecka det är, fortsätter Henrik Ishihara.

Hur har det här bemötts?

– Tidningsutgivarna hade velat att vi ska fortsätta med daglig utdelning som förr. Men sanningen är den att vi har ökade kostnader och måste anpassa vår kostym.

Har ni inte ett samhällsuppdrag att dela ut tidningar i tid?

– Vi har ett uppdrag att leverera adresserade försändelser i hela Sverige, men vi måste inte gå förbi alla postlådor i landet där vi inte har någon post att dela ut. Att även dela ut dagstidningar är en tjänst som vi har kunnat tillhandahålla eftersom våra brevbärare ändå har gått förbi hushållens postlådor. Nu är vi i en situation där vi har alldeles för få brev att dela ut säger Henrik Ishihara.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.