Hoppa till huvudinnehållet

Dödsfall: Många år vid Åmålspolisen

Publicerad:
Lennart Lindstrand, Åmål, har avlidit.
Lennart Lindstrand, Åmål, har avlidit. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Lennart Lindstrand, Åmål, har avlidit 81 år gammal.

Närmast sörjande är makan Britta, tre barn, svärson och sonhustru, barnbarn samt svåger och syskonbarn med familjer.

Hans föräldrar bodde egentligen i Ekebol, Dals Långed, men Lennart föddes i Alingsås då hans far, Evald Lindstrand, var ansvarig för ett bygge i Kilanda i juni 1939. Efter några månader återvände familjen hem till Dals Långed och Lennart Lindstrand kom att växa upp på Björkenäs i Ekebol tillsammans med föräldrarna Elin och Evald och de fyra äldre syskonen Lisa, Lars, Inga och Ulla.

I sin ungdom sysslade Lennart med friidrott och spelade ishockey, först för Dals Långeds IK men värvades sedan över till Mustadfors IF.

Efter skolgång, först i Fjälls skola och därefter i Dals Långed och Bengtsfors, kom Lennart Lindstrand in på Älvsborgs Yrkeshögskola där han utbildade sig till bilmekaniker i Fristad under åren 1957-60. På sommarledigheterna arbetade han på Baldersnäs Träindustri, där hans far var verkmästare. Efter värnplikt vid fältjägarregementet i Östersund var han från december 1961 och fram till maj 1962 i FN-tjänst i Kongo. När Lennart Lindstrand återkom till Sverige från Kongo började han hösten 1962 som aspirant vid polisen i Åmål. Han genomgick därefter utbildning vid polishögskolan i Stockholm och kom sedan att tjänstgöra vid Åmålspolisen fram till pensioneringen 1998, de sista åren som vakthavande befäl. På sin arbetsplats fick han även ansvar bland annat för Åmålspolisens fordon och för utbildning av beredskapspoliser.

Ett av Lennart Lindstrands stora intressen genom hela livet var flygning och flygplan. År 1973 tog han certifikat för segelflyg och han var en flitig deltagare vid Nolby flygfält utanför Säffle, med många flygtimmar i segelflyg.

Ett stort intresse för honom – förutom hemmet och familjen med barn och barnbarn – var att vistas ute i skog och mark, gärna vid sommarstället i Dals Långed, där han tyckte om att arbeta i skogen och renovera husen. Under en period på 1980-talet drev han ett företag vars verksamhet bestod i att utföra arbete för skogsägare i bygden med olika röjningar och att köra fram träd ur skogen.

På senare år var Lennart Lindstrand medlem i Munskänkarna och deltog gärna i dess provningar. Tillsammans med sin maka gjorde han många resor i och utanför Sverige. De gjorde flera resor tillsammans med Lennarts syskon med respektive, då de nio personer i minibuss bland annat besökte Öland ett år och ett annat år Österlen.

Artikeltaggar

ÅmålDals LångedDödsfallMunskänkarnaNolby flygfältPolisen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.