Hoppa till huvudinnehållet

Ledare: Kanske ett glashus?

Publicerad:
Reporter Thomas Wallin
Thomas Wallin
thomas.wallin@dalslanningen.se
Det är skillnad på hus och hus. Glashusen som reklampelare för Dalslands turism fick inte vara kvar, vilket många sörjer. Nu ska Dalastugan till höger bort. Får där då kanske stå ett glashus?
Det är skillnad på hus och hus. Glashusen som reklampelare för Dalslands turism fick inte vara kvar, vilket många sörjer. Nu ska Dalastugan till höger bort. Får där då kanske stå ett glashus?

Byggnader. Man kan inte låta bli att le en smula åt vissa byggproblem när man läser vår lilla artikel på sidan 9 i dagens tidning, om vad som ska hända med Dalastugan inne i Baldersnäsparken.

Stuga på Baldersnäs söker ny ägare

Huset som kom på plats under 1980-talet och användes av slöjdare, har tyvärr blivit såpass dåligt att det behöver tas bort. Ingen sörjer kanske det, även om huset i sig har sett vackert ut där det varit placerat.

Hotellchefen Susanne Jensen lägger dock in en brasklapp om att hon behöver kolla så att allting görs rätt och att man får skänka bort huset eller riva det. Man kan förstå hennes försiktighet, för sist det gjordes ett försök att stärka turismen med hjälp av de uppmärksammade glashusen som att Dalsland på världskartan blev det problem.

En envis Länsstyrelse segrade med hjälp av vite och tvingade Baldersnäs att ta bort de två glashusen i parken som många tycket om att titta på vid en promenad. Åtskilliga han även uppleva att övernatta i dem och uppleva fantastiska nätter under stjärnhimmel och ljusa morgnar.

Kasta sten i glashus

Nu är glashusen borta rån Baldersnäs, och Dalslandsturismen har mist några fina reklampelare på byråkratins altare.

Visst vore det ett ödets ironi om Dalstugan nu inte får tas bort? Kanske finns den trots allt registrerad som bevarandevärd?

Framtiden får utvisa.

En lösning kunde vara att bygga nytt på platsen där stugan stått.

Ett glashus kanske?

Thomas Wallin

Artikeltaggar

BaldersnäsBaldersnäsDalslands Turist ABLedare

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.