Hoppa till huvudinnehållet

Besöksförbud på äldreboenden förlängs

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Det tillfälliga besöksförbudet på de särskilda boendena i Bengtsfors kommun förlängs. Bakgrunden är den spridning av covid-19 som ägde rum på Granåsgården under januari månad.
Det tillfälliga besöksförbudet på de särskilda boendena i Bengtsfors kommun förlängs. Bakgrunden är den spridning av covid-19 som ägde rum på Granåsgården under januari månad. Foto: Conny Hultgren

Folkhälsomyndigheten har, på begäran av Bengtsfors kommun, beslutat att förlänga det tillfälliga besöksförbudet på kommunens äldreboenden. Det nya besöksförbudet gäller mellan 10-28 februari. Samtidigt har de flesta omsorgstagare på äldreboendena fått sin andra vaccindos mot covid-19.

Beslutet omfattar alla särskilda boenden för äldre i kommunen, det vill säga Granåsgården i Bengtsfors, Solbacken i Billingsfors, Kolaregården i Dals Långed och Björklundahemmet i Bäckefors.

Folkhälsomyndigheten har fått befogenheter av regeringen att besluta om lokala besöksförbud på särskilda boenden för äldre i de fall då andra åtgärder inte räcker till för att minska smittspridningen av covid-19.

Smitta på Granåsgården

Bakgrunden till att Bengtsfors kommun efterfrågat ett tillfälligt besöksförbud på särskilda boenden är den smittspridning som funnits på Granåsgården i Bengtsfors.

Där insjuknade under januari månad ett okänt antal omsorgstagare i covid-19.

Andra vaccindosen

Katrin Thoor är biträdande kommunchef i Bengtsfors kommun. Hon berättar att läget just nu är ganska lugnt på de särskilda boendena.

De flesta omsorgstagare fick sin andra vaccindos under förra veckan. /Katrin Thoor, biträdande kommunchef

– Men det är fortsatt ansträngt personalmässigt. Därför försöker man nu komma i kapp till en normal nivå. Men det är ingen stor smitthärd i äldreomsorgen längre. De flesta omsorgstagare fick sin andra vaccindos under förra veckan och vi hoppas nu att alla ska bli immuna innan vi öppnar de särskilda boendena igen för besökare.

Verksamhetsansvarig kan medge undantag från besöksförbudet i vissa enskilda fall, till exempel vid vård i livets slutskede.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBengtsfors kommun (org)BjörklundaCoronavirusetFolkhälsomyndighetenGranåsgårdenKolaregårdenSolbackenVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.