Hoppa till huvudinnehållet

30-åriga ponnyn Pärlan från Ed lever livet i Åmål

Publicerad:
Shetlandsponnyn Pärlan lever ett gott liv som trotjänare och pensionär på Åmåls djurpark, med ägaren Rickard Karlsson och bästisen Fabian. Men hennes historia är ett frågetecken för många.
Shetlandsponnyn Pärlan lever ett gott liv som trotjänare och pensionär på Åmåls djurpark, med ägaren Rickard Karlsson och bästisen Fabian. Men hennes historia är ett frågetecken för många. Foto: Sanna Stark

Att få bära de allra minsta nybörjarna på sin rygg, frossa på blomkål och ta en galopprunda bland de andra djuren i djurparken är livets melodi, enligt shetlandsponnyn Pärlan från Ed – 30 år ung.

Shetlandsponnyn Pärlan har många vänner, fyrbenta som tvåbenta. Tillsammans med andra ponnyer, getter, får, kaniner och höns bor hon sedan snart elva år tillbaka på Åmåls djurpark.

– Jag köpte henne sommaren 2010. Det var av en tjej som hade vuxit och blivit för lång för henne. Det var ingen stor peng jag behövde ge. Det enda de förra ägarna ville var att hon skulle hamna någonstans där hon skulle trivas, säger Rickard Karlsson, ägare av djurparken.

Utflykter på egen hand

Och trivs gör hon. Ibland tar Pärlan en fartfylld galopprunda runt djurparken på egen hand, för att sedan ta korta, försiktiga steg när en ovan liten ryttare har kommit upp på ryggen.

Knäckebröd och blomkål är livets goda, tycker Pärlan.
Knäckebröd och blomkål är livets goda, tycker Pärlan. Foto: Sanna Stark

Annars står hon och njuter av vintersolen i lä. Dessutom går hon ute i sin hage med fri tillgång på hö dygnet runt, en så kallad lösdrift.

– Hon går in och värmer sig i stallet när hon tycker det blir för kallt eller ruskigt väder. Getterna brukar följa med då också, säger Rickard Karlsson.

Trotjänare i parken

Från början kommer Pärlan från Ed. Mer än så vet egentligen inte Rickard Karlsson om den drygt en meter höga ponnyns bakgrund. Det han är desto säkrare på, är att hon är en riktig trotjänare i hans verksamhet.

– Pärlan älskar när barnen ryktar, tar en promenad eller pysslar med henne. Hon tar tio till 15 ridturer med barnen runt djurparken varje dag och när hon har gått varvet vill hon gärna ha ett knäckebröd i utbyte. Det måste vara 10 000-tals ridturer sammanlagt sedan jag köpte henne, säger han och fortsätter:

– Jag kan inte tänka mig någon annan häst som har haft så många olika små ryttare på ryggen genom åren. Alla barn i Åmål vet vem Pärlan är.

Bästis med åsna

Bland hästfolk är shetlandsponnyer kända för att vara fulla av bus, påhitt och djävulskap. Något sådant finns däremot inte i Pärlan.

– Hon är så snäll. Barnen kan gå framför och bakom henne och Fabian utan problem. De skulle aldrig bitas eller sparkas, säger Rickard Karlsson.

Fabian, 20 år, är Pärlans allra bästa vän och hagkompis.

Och en åsna.

20-åriga åsnan Fabian, från Bengtsfors, är Pärlans allra bästa vän.
20-åriga åsnan Fabian, från Bengtsfors, är Pärlans allra bästa vän. Foto: Sanna Stark

Ingen vet varför den lilla skimmelponnyn valde en åsna till sin livskamrat – kanske är det för att han inte heller kommer från Åmål från början. Han kommer nämligen från Bengtsfors.

– Fabian kommer från en åsneuppfödning i Laxarby. De andra åsnorna var större och lite tuffa mot honom, så han fick flytta hit. Nu har han Pärlan, och hon är så snäll mot sin Fabian, säger Rickard Karlsson.

I dagsläget har djurparken tre ponnyer. Men eftersom de andra två ponnyerna är lite yngre och desto mer fartfyllda än både Pärlan och Fabian, hålls de isär från varandra i två olika hagar. På så sätt kan Pärlan och Fabian njuta av ålderns höst i lugn och ro tillsammans.

Vilka är besökarnas favoriter på djurparken?

– Det är Fabian och Pärlan, helt klart.

"Kände igen direkt“

När Dalslänningen la ut en fråga om någon kände igen lilla Pärlan på sociala medier tog det inte en lång stund innan vi fick napp.

Lotta Jansson minns Pärlan väl.

– Jag kände igen henne direkt när jag såg bilden. Hon är sig lik, säger hon.

Lotta Jansson köpte Pärlan till familjens äldsta dotter för snart 15 år sedan. Då var Pärlan sällskapshäst åt dotterns större ponny, på hästgården i Töftedal.

– Hon hette Penny när vi köpte henne. Det var tösen som köpte henne av oss, som i sin tur sålde henne till Åmål senare, som döpte henne till Pärlan, säger Lotta Jansson.

Pärlans lugna temperament verkar inte ha kommit med åren.

– Hon var en ren familjehäst och jättesnäll redan då. Jag minns att hon inte gillade att vara ensam i stallet. Och när äldsta tösen köpte en stor häst, och skulle släppa ut den i hagen för första gången, kom Pärlan glatt och mötte den. Den nya hästen blev livrädd. Det var så komiskt att en sån stor häst kunde bli rädd för något så litet som Pärlan, säger Lotta Jansson och skrattar.

– Vi köpte henne utan pass, så egentligen vet inte vi heller så mycket om hennes bakgrund. Men det vi har fått höra är att hennes pappa ska ha varit en cirkushäst.

Stannar i Åmål

På Åmåls djurpark ska trotjänaren Pärlan stanna livet ut, lovar Rickard Karlsson.

– Hon ska aldrig behöva flytta. En häst binder man sig till i många år när man skaffar en, det måste man vara beredd på. Hon ska få vara här med Fabian.

Vem som är pappa till Pärlan förblir ett mysterium. Kanske var det en ståtlig cirkushingst, ute på turné?
Vem som är pappa till Pärlan förblir ett mysterium. Kanske var det en ståtlig cirkushingst, ute på turné? Foto: Sanna Stark

Artikeltaggar

ÅmålÅmåls djurparkDjur och naturEdRickard KarlssonTöftedal

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.