Färre fall av covid-19, men prov tyder på virusmutation

Publicerad:
Tester visar nu att cirka tio procent av de bekräftade fallen i Västra Götaland under vecka 4 kan vara orsakade av den brittiska virusmutationen. Foto: Hans Pennink

Under vecka 4 konstaterades 4 160 fall av covid-19 i Västra Götaland. Det är en minskning med två procent jämfört med föregående vecka. Men en kartläggning tillsammans med Folkhälsomyndigheten talar för att cirka tio procent av de bekräftade fallen under vecka 4 kan vara orsakade av den brittiska virusmutationen.

Antalet nya fall av covid-19 i Västra Götaland var under förra veckan två procent färre än veckan dessförinnan. Det innebär fjärde veckan i rad med minskat antal fall.

Genom en pågående kartläggning i Västra Götaland, i samarbete med Folkhälsomyndigheten, har under vecka 4 utförts så kallad mutations-PCR-screening för en andel av de analyserade proverna.

Den brittiska mutationen

Stickproven visar att den brittiska virusmutationen finns här, vilket även rapporterats tidigare i samband med enstaka tidigare fall.

Preliminära data från analyserna tyder på att cirka tio procent av de bekräftade fallen i Västra Götaland under vecka 4 kan ha virus med brittiska mutation. För att säkerställa denna mutation krävs närmare analys med helgenomsekvensering, vilket pågår nu.

– Resultatet är inte oväntat, utan liknar situationen i en stor del av Europa nu, säger ställföreträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall i ett pressmeddelande.

Det finns indikationer på att den brittiska mutationen kan ha en något högre smittsamhet. Det pågår flera studier i Storbritannien för att kartlägga om covid-19 som orsakas av den muterade stammen har ett annorlunda förlopp.

Minskning under vecka 4

Även om antalet nya fall av covid-19 minskade något under vecka 4 konstaterar Leif Dotevall att det är fortsatt skarpt läge.

– Jag vill vädja till alla att fortsätta följa de nationella allmänna råd och rekommendationer som finns för att bryta smittspridningen. Begränsa kontakt med människor du normalt sett inte träffar, håll avstånd, arbeta hemifrån om du kan, undvik att resa kollektivt och begränsa besök i butiker. Stanna hemma när du är sjuk. Om du är provtagen för covid-19, stanna hemma tills negativt provsvar kommit, säger Leif Dotevall.

Vaccinering erbjuds

Västra Götalandsregionen erbjuder vaccinering enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning och befinner sig i fas ett av vaccinationerna mot covid-19.

De som vaccineras i nuläget är personer på särskilda boenden, personer med hemtjänst, deras hushållskontakter samt kommunal vård- och omsorgspersonal och viss prioriterad sjukvårdspersonal.

– Alla på särskilt boende ska nu ha fått sin första dos och flera har även fått den andra. Till personer inom hemtjänsten ger vi nu deras första dos i snabbast möjliga takt som tillgången på vaccin tillåter, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge.

Totalt har Västra Götalandsregionen hittills skickat ut närmare 50 000 doser till olika vaccinatörer. Men minskade leveranser av vaccin till Sverige innebär att personer i fas två, bland annat de som är 70 år och äldre, kan få vänta längre än planerat.

Informationsbrev

Det har gått ut ett informationsbrev till alla som är 70 år eller äldre i Västra Götaland, om hur vaccinationen ska gå till när det är deras tur i fas 2. Syftet med brevet är att informera om var mottagaren kan hitta information om sin vaccination mot covid-19.

När det så småningom blir dags att boka vaccination kan man göra det antingen via webben eller genom att ringa sin vårdcentral.

På sjukhusen i Västra Götalandsregionen har antalet patienter med covid-19 fortsatt att sjunka den senaste veckan.

Idag, tisdag 2 februari kl. 10.00, ligger det totalt 366 covidpatienter på regionens sjukhus, varav 51 på intensivvårdsavdelning.

– Situationen på sjukhusen är fortfarande tuff och minskningen inom intensivvården går fortsatt långsamt. Samtidigt är det positivt att vårdbehovet för covid-19 minskar eftersom det gör att vi kan återöppna fler operationssalar och utföra mer av annan vård men också tid för återhämtning, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

Artikeltaggar

Ann SöderströmCoronavirusetFolkhälsomyndighetenKristine RyggeLeif DotevallPandemiVaccinationVård och omsorgVästra Götalands länVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare