Hoppa till huvudinnehållet

Koltrasten årets bubblare i fågelräkningen

Publicerad:
Reporter Sanna Stark
Sanna Stark
sanna.stark@provinstidningen.se
Koltrasten har fått ett rejält uppsving i årets fågelräkning.
Koltrasten har fått ett rejält uppsving i årets fågelräkning. Foto: Andreas Svahn

Efter helgens fågelräkning står det klart att talgoxen har varit mest talrik vid fågelmatningen. Dessutom är koltrasten årets "bubblare", och har stigit rejält bland rapporteringarna från fågelräknarna i Bengtsfors, Dals-Ed och Färgelanda kommun.

Förra året var det grönsiskan som hängde mest bland fågelborden i Bengtsfors, Dals-Ed och Färgelanda kommun.

Nu visar färsk statistik från fågelräkningen "Vinterfåglar inpå knuten" att talgoxen toppar listan efter helgen.

I Bengtsfors kommun har 29 fågelräknare rapporterat in 268 talgoxar, i Dals-Ed har åtta rapporterat in 100 och i Färgelanda har tio rapporterat in 96 stycken.

Likt tidigare år är det blåmesen och pilfinken som slåss om andraplatsen.

Koltrasten ökar

Enligt BirdLife Sverige är koltrasten årets "bubblare", det vill säga en art som är talrikare än normalt. I år verkar det ha funnits nästan tre gånger så många koltrastar i landet den här vintern, jämfört med den förra.

Bengtsforsborna har rapporterat in 41 koltrastar, Dals-Ed tio och Färgelanda 23 stycken. I år har koltrasten hamnat på topp tio-listan över de mest sedda fågelarterna i de tre kommunerna, till skillnad från förra vintern då den inte förekom på topplistan alls.

Anledningen till koltrastens allt vanligare förekomst i år beror troligtvis på vinterns milda inledning. Det ska ha lockat många koltrastar att stanna kvar i Sverige i stället för att flytta mot västra Europa, enligt BirdLife Sverige.

Dessutom har koltrasten utökat sitt vinterområde allt mer norrut under de 16 år som fågelräkningen "Vinterfåglar inpå knuten" har pågått.

Helgens vinterväder verkar ha haft en positiv effekt på deltagandet i årets fågelräkning, konstaterar BirdLife Sverige. I år beräknar de att det totala antalet deltagare hamnade på strax över 20 000.

Olika näbbfärger

Kent-Åke Gustavsson, vice ordförande i Dalslands Ornitologiska Förening, deltog precis som vanligt i den årliga fågelräkningen.

– För min del har det stuckit ut med gråsiskor, som man kan kalla för kusiner till grönsiskor. Jag har sett fyra stycken hittills, säger han.

Han har också märkt av att koltrasten är årets bubblare.

– Det är ovanligt många koltrastar i år. Jag har noterat tre stycken, men det är säkert fler ändå eftersom att de har haft olika färg på näbbarna för varje gång de har kommit och ätit, säger ornitologen.

Så rapporterade kommunerna

Bengtsfors: 29 rapportörer rapporterade in 1107 individer

Dals-Ed: Åtta rapportörer rapporterade in 350 individer

Färgelanda: Tio rapportörer rapporterade in 581 individer

Talgoxen var mest förekommande i samtliga kommuner, vilket den även var i Sveriges rapportering som stort.

Artikeltaggar

BengtsforsDals-Eds kommunDjur och naturFärgelandaKent-Åke Gustavsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.