Hoppa till huvudinnehållet

"Bredda Mp har inte varit framgångsrikt"

Publicerad:
Är Märta Stenevis breda politik vägen fram för Miljöpartiet? Arkivbild.
Är Märta Stenevis breda politik vägen fram för Miljöpartiet? Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det nya språkröret Märta Stenevi vill bredda Miljöpartiet. Frågan är om det är rätt väg för att vända partiets opinionssiffror.

– Det har ju inte varit särskilt framgångsrikt, säger statsvetaren Marja Lemne.

Märta Stenevi har talat om att bredda partiet och vill att man ska lägga större vikt vid det man kallar social rättvisa. Marja Lemne, universitetslektor i statsvetenskap vid Södertörns högskola, beskriver det Stenevi står för som en fortsättning av den politiken man haft den senaste tiden, där exempelvis det tidigare språkröret Gustav Fridolin fokuserade mycket på skolfrågan och man nu pratat mycket om invandring.

– Då kan man ju ställa sig frågan, är det här framgångskonceptet för Miljöpartiet – att fortsätta på den vägen som inte direkt har fått några positiva utslag i opinionssiffrorna? säger Marja Lemne.

Jämför med Persson

Stenevis motkandidater var mer profilerade på dels invandrarfrågan samt miljö- och klimatfrågorna. Men Stenevi tog hem språkrörsposten med 54 procent av rösterna.

44-åringen beskrivs ofta som "ny" i politiken, något som Lemne tycker är lite orättvist.

– Hon har närmare tio år som politiker och hon har också varit både region- och kommunalråd och det brukar inte vara en dålig bakgrund, jag kan jämföra med Göran Persson när han kom in i regeringen, säger Marja Lemne.

Hon tror också att Stenevis erfarenheter inom marknadsföring kan komma partiet väl till pass.

– Det är väl kanske det Miljöpartiet behöver. De behöver bli synliga. Ett stort parti kramar gärna som en boa ihjäl mindre partier i en koalition och Miljöpartier har väl inte blivit så synliga i regeringen.

– Utifrån får man lätt bilden att man, frånsett invandrarfrågorna, har lagt sig tämligen platt. Man kan peka på att Sverige till skillnad från andra länder inte satt ett slutdatum varken för när man får sälja eller ha bensinbilar, säger Lemne.

TT: Sett till kommande regeringsbildningar, kan Stenevi komma att ta partiet höger- eller vänsterut?

– Hon sade i någon intervju att det var naturligare att samarbeta med C, S och faktiskt V, som brukar vara tabu annars. Hon nämnde inte Liberalerna. Den dörren har hon väl indirekt stängt, med det uttalandet.

"Inte bara prat"

TT: Varför har inte Miljöpartiet lyckats fånga upp det klimatengagemang som finns?

– Det får väl framtida avhandlingar utvisa. Men en orsak kan dels vara "boakramen" med regeringen, och dels att man faktiskt har haft det här försöket att bredda sig – det har ju inte varit särskilt framgångsrikt, säger Lemne och tillägger:

– Någon har uttalat, och jag är beredd att hålla med, att Vänsterpartiet kanske är det tydligaste klimat- och miljöpartiet i dag. Men de sitter å andra sidan inte i regeringen.

TT: Kan det bli ett tydligare fokus på klimatet med Stenevi?

– Det kan ju bli fokus, men det kan inte bara vara att prata om det. Frågan är om det finns några möjligheter att få igenom något. Det ska bli intressant att följa.

Marie Carlsson/TT

Artikeltaggar

Inrikes/utrikesMiljöpartietMärta SteneviPolitik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.