Hoppa till huvudinnehållet

Nya språkröret: Fyra procent duger inte

Publicerad:
Märta Stenevi har valts till nytt språkrör och gratuleras av avgående språkröret Isabella Lövin och Per Bolund under Miljöpartiets extrakongress.
Märta Stenevi har valts till nytt språkrör och gratuleras av avgående språkröret Isabella Lövin och Per Bolund under Miljöpartiets extrakongress. Foto: Jessica Gow/TT

Efter en snabb karriär i Miljöpartiet har partisekreteraren Märta Stenevi valts till nytt kvinnligt språkrör.

Tillsammans med språkrörskollegan Per Bolund får hon en tuff uppgift — att vända partiets dalande opinionssiffror.

– Vi måste tala klarspråk. Fyra procent duger inte. Vi kan inte förändra världen i den takt som behövs om vi inte klarar att få med oss fler, säger Märta Stenevi.

– Vi får inte vara nöjda med att klara riksdagsspärren. Det räcker inte. Vi måste spänna bågen hårt nu.

Märta Stenevi var favorittippad, men hon utmanades av riksdagsledamöterna Annika Hirvonen och Rebecka Le Moine och lokalpolitikern Elin Söderberg.

– Tack för att alla kompetenta kvinnor som ställde upp, säger vinnaren på en pressträff efter språkrörsvalet.

"Bredda Mp har inte varit framgångsrikt"

"Finaste uppdraget"

Märta Stenevi fick drygt hälften av rösterna – 142 av 265 röster. Rebecka Le Moine fick 54 röster, Elin Söderberg 44 och Annika Hirvonen 25 röster.

Det befintliga språkröret Per Bolund påminner sin nya kollega om hur han ser på uppdraget:

– Grattis till det finaste uppdraget som finns.

Valberedningens motivering till att nominera Märta Stenevi var att partiet behöver en person som går genom rutan, som är karismatisk och utstrålar värme.

– Märta Stenevi är väldigt grundad i sociala frågor, men också i klimat och miljö, sade valberedningens ordförande Katrin Wissing.

Mer än klimatet

På pressträffen upprepar såväl Märta Stenevi som Per Bolund att MP parallellt ska driva klimatfrågan och frågor om social rättvisa och minskade ekonomiska klyftor. Ingen av dem anser att det innebär en risk för att partiet splittrar sig över för många politikområden.

Märta Stenevi, som gjort en snabb karriär i partiet, avstår från att svara på frågan om vilken ministerpost hon siktar på.

Hon tror att det är en nackdel att MP uppfattas som ett enfrågeparti. Hon vill bredda partiet och lägga större vikt vid det man kallar social rättvisa.

– Mitt budskap är att vi inte behöver välja mellan klimat och rättvisa. Om partiet ska växa räcker det inte att vara radikala nog för Greta-generationen. Deras mammor och pappor ska lita tillräckligt på oss för att rösta på oss.

I sitt första tal som språkrör tar hon upp barns villkor, skolan, brottslighet, äldreomsorg och vikten av att bygga ett samhälle för människor och inte för bilar.

Tala begripligt

En tung punkt i kravprofilen för det nya språkröret är att hon ska vara en god kommunikatör. Miljöpartiets opinionssiffror har länge legat runt fyraprocentsspärren och det finns frustration i partiet att man inte lyckas nå ut med vad partiet vill och gör.

Men Stenevi måste också sprida entusiasm internt. Regeringssamarbetet har frestat på och medlemsantalet har minskat kraftigt.

MP fick 4,4 procent i riksdagsvalet 2018 och har i dag ingen riksdagsrepresentation norr om Uppsala. I nästan en tredjedel av landets kommuner finns ingen miljöpartist i kommunfullmäktige.

Det avgående språkröret Isabella Lövin lyfte fram miljöpartistiska framgångar i sitt avslutningstal – till exempel en ny klimatlag, skärpta regler för utsläppshandeln i EU som leder till nedlagda kolkraftverk och stöd så att industrin kan ställa om.

– Jag är så stolt att vi i regering har lagt grunden för systemförändrande politik, säger Isabella Lövin.

Språkröret Per Bolund inledde kongressen med att tacka Isabella Lövin, men han pekade också framåt.

– Jag tror att vi behöver en nytändning efter sex år i regeringsställning. Arbetet framåt ligger i att bredda oss, men också att vässa oss. Väljarna ska inte behöva tro att det handlar om att välja mellan ett rättvist samhälle eller ett hållbart klimat sade Bolund.

Löfven nöjd

Statsminister Stefan Löfven förefaller nöjd med valet av Stenevi: "Jag känner Märta Stenevi som en resultatinriktad lokal- och regionpolitiker och det tror jag är bra erfarenheter när hon nu ska leda ett regeringsparti", skriver han i en kommentar till TT.

"Våra två partier – Socialdemokraterna och Miljöpartiet – har i sju år lett regeringen och gjort Sverige till ett bättre land. Men det finns mycket kvar att göra. Coronakrisen visar att vi behöver rusta Sverige. Vi ska inte tillbaka, utan bygga Sverige bättre än innan. Jag ser fram emot att fortsätta det samarbetet med Märta Stenevi", fortsätter Löfven.

Maria Davidsson/TT

Språkröret Isabella Lövin lämnar och kandidaten Märta Stenevi kommer in i rummet vid Miljöpartiets extrakongress.
Språkröret Isabella Lövin lämnar och kandidaten Märta Stenevi kommer in i rummet vid Miljöpartiets extrakongress. Foto: Jessica Gow/TT

Fakta: Vem är Märta Stenevi?

Fakta: Vem är Märta Stenevi?

Märta Stenevi är 44 år och bor i Malmö.

Hon har själv beskrivit sig som en vanlig radhusmamma som tröttnade på att klaga vid köksbordet och gick in i politiken för att göra skillnad.

Hon har jobbat som marknads- och inköpschef.

Hon blev medlem i Miljöpartiet 2012.

Var regionråd i Skåne 2014–2016

Kommunalråd i Malmö med ansvar för stadsbyggnadsfrågor 2016–2018

2019 valdes hon till partisekreterare efter att ha utmanat valberedningens kandidat.

Artikeltaggar

Inrikes/utrikesMiljöpartietMärta SteneviPer BolundPolitik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.