70-plussare får hem brev

Vård & omsorg | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Alla personer som är 70 år och äldre kommer den närmsta tiden få ett brev från Närhälsan med information om vaccineringen om covid-19. Vårdcentralerna uppmanar personer i fas 2 att hålla sig uppdaterade på vårdcentralernas hemsidor.
Foto: Peter Bäcker
Alla som är 70 år eller äldre kommer den närmsta tiden få ett brev hem i brevlådan, med information om den pågående vaccineringen mot covid-19. I nuläget är det oklart när vaccineringen av fas 2 inleds i vårt område. Vårdcentralerna uppmanar att hålla koll via hemsidan.

Kommunerna samt vårdcentralerna i vårt område – Bengtsfors, Dals-Ed och Färgelanda – jobbar för fullt med att vaccinera personer i prioriteringsgruppen fas 1, som omfattar personer som bor på särskilt boende, har hemsjukvård eller hemtjänst samt vuxna hushållskontakter. Vissa personer i fas 1 har fått dos två och vaccineringen av personer i fas 2 närmar sig.

Oklart när

I dagsläget ser det ut som att vaccinationen för fas 2 kommer att dra i gång i februari, men än så länge är det fortfarande oklart.

– Det beror helt och hållet på tillgången på vaccin, säger Edgardo Varas, vårdcentralchef i Färgelanda.

Vaccinleveransen avgör också var vaccineringen kommer att genomföras.

– Vi planerar för hur vi kommer att lägga upp det enligt flera olika scenarier, säger Lena Örtengren, vårdcentralchef i Dals-Ed.

I slutet av januari kommer de som har fyllt, eller kommer att fylla 70 år under 2021 eller är äldre, få ett brev från Närhälsan med information om vaccineringen. I brevet finns även en hälsodeklaration bifogad.

Uppdaterad

Alla vårdcentraler uppmanar personer i prioriteringsgruppen fas 2 att hålla sig uppdaterad om läget på sin vårdcentrals hemsida.

– När vi vet mer kommer det att finnas information om hur man bokar tid för vaccinering, säger Malin Hansén, tillförordnad vårdcentralchef i Bengtsfors.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.