Hoppa till huvudinnehållet

Miljöenkät vållar huvudbry bland lantbrukare

Publicerad:
En enkät ställd till innehavare av lantbruk och hästgårdar har skapat viss förvirring då enkäten dels kräver detaljerade svar från uppgiftslämnaren, samtidigt som det i slutet framgår att svaren ges anonymt.
En enkät ställd till innehavare av lantbruk och hästgårdar har skapat viss förvirring då enkäten dels kräver detaljerade svar från uppgiftslämnaren, samtidigt som det i slutet framgår att svaren ges anonymt. Foto: Michael Gustafsson

En enkät som sänts ut till lantbrukare från Dalslands- Miljö och energikontor har väckt reaktioner och huvudbry. Av enkäten framgår att svaren ges anonymt, samtidigt som detaljerade uppgifter för att identifiera avsändaren efterfrågas.

– Det är lite märkligt att man frågar efter detaljuppgifter samtidigt som man ska ange vem man är, säger en lantbrukare som vill vara anonym.

Enkäten är ställd till lantbruk och hästgårdar och frågar bland annat om fastighetsbeteckning, verksamhet, djur, bekämpningsmedel och cisterner.

Vissa lantbrukare har fått enkäten via brev och där framgår att om den inte besvaras kan det leda till att ett besök behöver göras som i sin tur kan komma att debiteras.

Olycklig formulering

Dan Gunnardo, chef vid Dalslands- Miljö och energiförbund, medger att det blivit en olycklig formulering eftersom det i slutet av brevet står "Detta är ett anonymt svar. Det betyder att avsändaren inte kan koppla dina svar till din identitet."

– Det är ett enkätverktyg vi använder och vi har formulerat frågorna. Tyvärr kan vi inte påverka sidfoten i enkäten där det står att svaret är anonymt. Vi har tolkat det som att det anger att man inte kan spåra en som skickar in svaret.

– Nu har enkäten gått ut och vi får helt enkelt förklara för dem som undrar. Senare ska vi diskutera med tillverkaren av verktyget om det går att ändra.

GDPR spelar in

– Vi omfattas av GDPR och får inte hantera kontaktuppgifter hur som helst. Därför behöver vi förvissa oss om vilka som ska vara kvar i våra register och aktualisera och gallra ur dem.

– Vi kan inte tvinga någon att svara, konstaterar Dan Gunnardo, men tillägger även att det är viktigt att de tillfrågade svarar.

– Handläggaren skrev i brevet att vi tar en telefonkontakt om enkäten inte besvaras, och får vi inte svar kan det bli ett besök som kan debiteras. Men får vi bara svar per telefon sker förstås ingen debitering. Får vi inget svar alls kan det behövas ett besök för att få klarhet i om verksamheten bedrivs, och det debiteras, säger Dan Gunnardo.

Fotnot: Dalslands- Miljö och energiförbund omfattar kommunerna Bengtsfors, Dals-Ed, Mellerud och Färgelanda.

Artikeltaggar

BengtsforsDalslands Miljö- och energiförbundFärgelandaHästMellerudNyheter

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.