Hoppa till huvudinnehållet

Kraftigt minskat resande med Västtrafik 2020

Publicerad:
Antalet bussresenärer minskade under 2020. En minskning av resenärer märktes även hos Västtrafiks övriga trafikslag.
Antalet bussresenärer minskade under 2020. En minskning av resenärer märktes även hos Västtrafiks övriga trafikslag. Foto: THOMAS WALLIN

Förra året gjordes 246 miljoner resor med Västtrafik. Det är en minskning med 31 procent jämfört med året innan, då 355 miljoner resor gjordes.

Västsvenskarna har lagt om sina resvanor under pandemin, vilket syns tydligt i Västtrafiks helårsrapport för 2020.

Resandet med kollektivtrafiken präglades starkt av pandemin under förra året. I december gjordes 15 miljoner resor med Västtrafik, en minskning med 46 procent jämfört med förra årets 29 miljoner resor i december.

För helåret landade resandet på 246 miljoner resor, vilket är en minskning med 31 procent motsvarande 94 miljoner resor jämfört med 2019.

– Det har varit ett tufft år och även i år kommer pandemin ha betydande negativ påverkan på vår verksamhet. Men vi har goda förhoppningar om att resenärerna på sikt återvänder till kollektivtrafiken när pandemin klingar av. Det ligger i tiden att resa hållbart och vi har precis gjort stora satsningar på elektrifiering och radikalt förenklat biljettsystemet, säger Lars Backström, vd på Västtrafik i ett pressmeddelande.

Tågresandet minskade mest

Alla trafikslag har minskat kraftigt, men av alla Västtrafiks trafikslag buss, tåg, spårvagn och båt var det tågresandet som minskade procentuellt mest. Där gick resandet från 22 miljoner resor 2019 till 14 miljoner resor 2020, en minskning med 34 procent.

– Det är många som jobbar hemifrån och fler tar sig fram på andra sätt. Att fler går och cyklar är bara positivt, men att tappa marknadsandelar till privatbilismen är på sikt förödande för våra gemensamma hållbarhetsmål. I stället behöver vi hitta lösningar som tar samhället starkare ur krisen och skyndar på omställningen, säger Lars Backström.

Samtidigt som Västtrafik analyserar hur resmönster kommer se ut de kommande åren, genomför företaget under 2021 en rad satsningar på att stärka kollektivtrafiken för framtiden och öka andelen som går och cyklar.

Västtrafik meddelar att man under 2021 kommer att lansera projekt med självkörande bussar, man kommer att låna ut elcyklar för att få fler att ställa bilen, ha ett samarbete med skolorna för att få fler barn att cykla och satsa på nya moderna tåg och spårvagnar bland annat.

Fakta
TrafikslagResor 2019 (miljoner)Resor 2020 (miljoner)Procentuell förändring
Buss183130–29%
Tåg2214–34%
Spårvagn14195–33%
Anropsstyrd trafik21–24%
Summa355246–31%
Källa: Västtrafik

Artikeltaggar

KollektivtrafikLars BackströmTrafikVästra Götalands länVästtrafik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.