Hoppa till huvudinnehållet

Rune fick riva ladugården efter skred: "Det kändes inte bra alls"

Publicerad:
Det är nu ett år sedan som ett ras inträffade på Rune Johanssons gård i Rölanda. Ingen kom till skada vid raset, men ladugården som stod för nära skredkanten revs.
Det är nu ett år sedan som ett ras inträffade på Rune Johanssons gård i Rölanda. Ingen kom till skada vid raset, men ladugården som stod för nära skredkanten revs. Foto: Helena Lindgren
 • Det är nu ett år sedan som ett ras inträffade på gården Stocken i Rölanda.
  Det är nu ett år sedan som ett ras inträffade på gården Stocken i Rölanda. Foto: Helena Lindgren
 • I våras kom det nya stallet på plats.
  I våras kom det nya stallet på plats. Foto: Helena Lindgren
 • Det nya stallet rymmer bland annat tre boxar till hästarna.
  Det nya stallet rymmer bland annat tre boxar till hästarna. Foto: Helena Lindgren
 • Det är nu ett år sedan som ett ras inträffade på gården Stocken Södra Bön i Rölanda. Ingen kom till skada vid raset men SGI beslutade att ladugården på tomten stod för nära skredkanten och måste rivas. Ett ny ladugård är nu på plats. Rune Johansson.
  Det är nu ett år sedan som ett ras inträffade på gården Stocken Södra Bön i Rölanda. Ingen kom till skada vid raset men SGI beslutade att ladugården på tomten stod för nä… Foto: Helena Lindgren

Det är nu ett år sedan som skredet på gården Stocken i Rölanda inträffade. Marken intill Örekilsälven gav vika och ladugården fick, av säkerhetsskäl, rivas. Nu står det ett nytt stall på säkert avstånd från vattendraget.

– Min fru var ute och släppte ut hästarna när de plötsligt blev väldigt rädda. Då hörde hon ett konstigt ljud som kom från Örekilsälven, berättar Rune Johansson, som bor på gården Stocken i Södra Bön, Rölanda.

Stort skred i Rölanda vid Örekilsälven

Klockan var cirka halvnio på morgonen och han själv satt och lyssnade på radion när skredet gick.

Mindre skred hade inträffat tidigare, men inte i den omfattningen som det gjorde då den 25 januari 2020.

En slänt, på cirka 60 gånger 25 meter, gav vika och rasade ner i älven. Träden föll som tändstickor.

Fortfarande går det att se spår efter skredet som inträffade för ett år sedan.
Fortfarande går det att se spår efter skredet som inträffade för ett år sedan. Foto: Helena Lindgren

Rune Johansson larmade räddningstjänsten, som ryckte ut till platsen. Räddningstjänsten stängde av markområdet samt, till en början, även parets boningshus.

– Men vi fick komma tillbaka till huset på kvällen då det inte längre fanns någon risk, säger Rune Johansson.

För stor risk

Ladugården, som låg cirka 15 meter från kanten till skredet, förblev avspärrad och hästarna fick flyttas till dotterns gård.

Omfattande undersökningar av Statens geotekniska institut genomfördes på gården. För att ha koll på om den avspärrade marken hade rört sig placerades ett antal käppar ut, som lästes av dagligen.

Efter en gemensam bedömning av bland annat SGI, räddningstjänst och länsstyrelsen, stod det klart att risken för att ha kvar ladugården var för stor.

– Försäkringsbolaget ville inte ta den risken så vi hade inget annat val. Det var bara till att riva, berättar Rune Johansson.

Det nya stallet rymmer bland annat tre boxar till hästarna.
Det nya stallet rymmer bland annat tre boxar till hästarna. Foto: Helena Lindgren

Ladugården byggdes 1926.

– Det var fruktansvärt att riva den. Det kändes inte alls bra.

Han berättar att kontakterna med försäkringsbolaget har fungerat mycket bra och det dröjde inte länge innan det blev klart att de kunde bygga ett nytt stall på behörigt avstånd från Örekilsälven.

"Känns konstigt"

I våras blev stallet klart, som bland annat rymmer tre boxar och förvaring av hö.

Även om Rune Johansson är väldigt tacksam för all hjälp de har fått efter skredet saknar han fortfarande ladugården som fick rivas.

– Försäkringsbolaget har varit jättebra och även snickarna som var här. De var jätteduktiga och det blev ju jättefint. Men det känns fortfarande konstigt att inte ha kvar ladugården. Det ska vara en ladugård på en sådan här gård och det nya stallet passar liksom inte riktigt in.

Hästarna hade precis släppts ut i hagen när skredet inträffade.
Hästarna hade precis släppts ut i hagen när skredet inträffade. Foto: Helena Lindgren

Hästarna har i alla fall flyttat tillbaka till gården och lever återigen ett fridfullt liv, säkert från skred.

Artikeltaggar

Djur och naturMiljöRölandaSGI

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.