Hoppa till huvudinnehållet

Rasbenägen väg är åtgärdad

Publicerad:
Vägen var för ett år sedan på väg att rasa ner i Töftedalsån.
Vägen var för ett år sedan på väg att rasa ner i Töftedalsån.

Bara några dagar efter skredet i Rölanda stängdes grusvägen mot Hultet, strax efter Gesäters kyrka, av för trafik. Vägen var på väg att rasa ner i Töftedalsån. I dag är vägen åtgärdad.

Vägen ligger mellan Töftedalsån och Örekilsälven och är ytterligare ett exempel på den benägenhet till skred som marken kring Örekilsälven har. Vägen hade vid tidigare tillfällen haft sprickbildningar och mindre skrev hade inträffat i slänterna intill vattendragen.

– På sommaren för två år sedan började vägen spricka efter att det hade regnat. Geotekniker var här och tittade på det, men det satte sig igen, säger Lennart Johansson, boende längs grusvägen.

Nya sprickor

I slutet av januari började vägen spricka igen.

– Och det blev bara fler och större sprickor, säger Lennart Johansson.

Räddningstjänsten stängde av vägen med stöd av lagen mot skydd av olyckor. Vägen var avstängd i cirka två månader och under tiden fick de boende ha sina fordon vid stora vägen.

Rune fick riva ladugården efter skred: "Det kändes inte bra alls"Mer regn kan orsaka fler skred

– Jag fick helt enkelt gå fram och tillbaka. Enkel väg var det cirka 300 meter, säger Lennart Johansson.

När arbetet med att åtgärda vägen kom i gång tog det inte långt tid innan den var klart. Vägen har helt enkelt flyttats cirka tio meter österut.

Markägaren skänkte marken som krävdes för att bygga om vägen utan kostnad, vägföreningen Gesäter-Näs lade också lite pengar, men i övrigt har hushållen fått stå för kostanden.

– För att få statliga bidrag krävdes geologiska undersökningar för flera hundratusentals kronor, så vi kunde inte söka några bidrag. Men vägen blev klar i april och nu funkar den utan problem, säger Lennart Johansson.

Artikeltaggar

MiljöRölandaVäderVägar

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.