Hoppa till huvudinnehållet

Mer regn kan orsaka fler skred

Publicerad:
2019 inträffade ett omfattande skred i Lökeberg, utanför Kungälv.
2019 inträffade ett omfattande skred i Lökeberg, utanför Kungälv. Foto: Adam Ihse/TT

Ett halvstort skred. Så beskriver Tobias Thorén, geotekniker vid Statens geotekniska institut, SGI, det skred som inträffade på gården Stocken i Rölanda längs Örekilsälven. Enligt SGI är det ett av två vattendrag i Dalsland där risken för skred är som störst.

Tobias Thorén ledde undersökningarna på gården Stocken efter skredet för ett år sedan, då ett område på cirka 60 gånger 25 meter rasade. SGI gjorde bland annat en bedömning kring hållfastheten i marken för att kunna säkerställa om det fortsatt fanns någon skredrisk i området.

Rune fick riva ladugården efter skred: "Det kändes inte bra alls"

– Vi kom fram till att säkerheten inte var tillfredsställande. Det var inte någon akut skredrisk, men ladugården, som var belägen 15 meter från kanten av skredet, var för nära för att det skulle kännas säkert, säger han.

Ladugården fick därmed rivas och en ny har uppförts på ett mer betryggande avstånd.

Halvstort skred

Bostadshuset, som i ett första skede efter skredet var avspärrat, bedömdes efter undersökningar aldrig vara akut hotat eftersom det ligger längre bort från skredet.

Tobias Thorén, geotekniker vid Statens geotekniska institut.
Tobias Thorén, geotekniker vid Statens geotekniska institut. Foto: SGI

Tobias Thorén bedömer raset i Rölanda som halvstort.

– Det som nyligen inträffade i Norge och raset i Lökeberg i Kungälv 2019 är större.

När det gäller risk för ras i stort i Dalsland, pekar Tobias Thorén ut två vattendrag som särskilt utmärker sig.

– Det är Valboån och Örekilsälven. Där finns den största benägenheten till skred. Det är levande vattendrag där skred inträffar hela tiden. Dock är det inte så mycket bebyggelse i området, så det är inte många som är berörda av det, säger Tobias Thorén.

Sett till hela landet är skredrisken som störst i Västsverige.

"Håll utkik"

Antalet skred kan komma att bli fler framöver.

– Man tror ju att nederbörden kommer att öka och då ökar också flöden i vattendragen, vilket gör att erosionen ökar och slänter gröps ur.

Tobias Thorén uppmanar markägare nära vattendrag att se över sin tomt.

– Håll utkik, speciellt vid höga vattennivåer. Kolla om vegetationen har släppt eller försvunnit och om jorden har blivit naken.

Artikeltaggar

EdKungälvMiljöRölandaSGIVäder

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.