Hoppa till huvudinnehållet

Nu är fågelräkningen igång

Publicerad:
Reporter Sanna Stark
Sanna Stark
sanna.stark@provinstidningen.se
Den stora fågelräkningen är igång och ånga deltar detta vecokslut.
Den stora fågelräkningen är igång och ånga deltar detta vecokslut. Foto: Maja Suslin/TT

Har du införskaffat dina solrosfrön, havre och talgbollar och lagt ut i trädgården ännu? Häng på den nationella fågelräkningen “Vinterfåglar inpå knuten” – som drog igång i fredags och pågår till måndag.

Mellan fredagen den 29 januari och måndagen den 1 februari pågår den stora fågelräkningen "Vinterfåglar inpå knuten" för 16:e året i rad i landet.

– Man räknar de fåglar man ser och rapporterar in till Sveriges ornitologiska förening. Men då gäller det att man kan se skillnad på arterna man ser, så passa på att införskaffa en fågelbok innan. Det finns en massa bra att välja mellan, säger Kent-Åke Gustavsson, ornitolog från Bengtsfors och vice ordförande i Dalslands ornitologiska förening.

Stort intresse

Enligt Kent-Åke Gustavsson är intresset för fågelräkning stort i Dalsland, och han vet många hushåll runt om i Bengtsfors som brukar delta i den årliga vinterräkningen.

– Där jag bor, på Sidan Södra, är det många grannar som matar så vi får dela lite på fåglarna. Men på fågelräkningen kan man nästan garanterat se talgoxe, blåmes och nötväcka. Likaså grönfink och gulsparv. Gulsparvar är specialiserade på havre, säger Kent-Åke Gustavsson och fortsätter:

– Koltrasten var lite ovanligare i Sverige förr men har kommit hit med de mildare vintrarna. Den kan man också få se på fågelräkningen.

Ornitologen Kent-Åke Gustavsson, från Bengtsfors, tipsar hur du ska lyckas med årets fågelräkning. Arkivbild.
Ornitologen Kent-Åke Gustavsson, från Bengtsfors, tipsar hur du ska lyckas med årets fågelräkning. Arkivbild. Foto: Conny Hultgren

Vad ska man lägga ut i trädgården inför fågelräkningen?

– Solrosfrön och havre är en bra kombination. Och talgbollar, förstås, fåglarna behöver fettet. Det kan hända att skatorna är framme och plockar med sig hela talgbollarna och gömmer dem, så det kan vara bra att ha maten under nät.

Varför ska man fågelräkna?

– Det är viktigt för att kunna se variationer och vilka fågelarter som ökar och minskar över åren. Till exempel så hade jag gråsparvar som häckade och åt här när jag flyttade hit för tolv år sedan, men nu inga alls. Nu är det pilfinkar som håller till här i stället. Det är intressant att se vad som händer.

Artikeltaggar

BengtsforsDalslandDalslands Ornitologiska FöreningDjur och naturKent-Åke Gustavsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.