Hoppa till huvudinnehållet

Flera fängelsedomar efter människorov och misshandel

Publicerad:
Två av de tilltalade männen döms till fängelse för misshandel.
Två av de tilltalade männen döms till fängelse för misshandel. Foto: Anders Wiklund/TT

Tre män döms till fängelse och en man till dagsböter i ett omfattande mål som delvis har ägt rum i Bengtsfors kommun. De grövsta brotten handlar om människorov, grov misshandel, misshandel, hemfridsbrott och rån. Dessa har ägt rum i Bengtsfors och Melleruds kommuner.

Det längsta fängelsestraffet döms en 25-årig man från Töreboda kommun till. Han döms till fängelse i sex år för misshandel, grov misshandel, människorov, hemfridsbrott, rån, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. Han ska även, delvis själv, delvis tillsammans med två av sina kumpaner, betala ett skadestånd på totalt närmare 250 000 kronor till fem personer.

Till fängelse döms också en 28-årig man från Göteborg. Han döms till två års fängelse för hemfridsbrott, rån, tillgrepp av fortskaffningsmedel, grov olovlig körning, narkotikabrott, ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. Han ska även betala närmare 250 000 kronor till två personer och två företag, delvis tillsammans med 25-åringen.

Den tredje personen är en 32-årig man. Han är från Bengtsfors kommun. Han döms till fängelse i åtta månader för misshandel. Han ska också betala ett skadestånd på 17 600 kronor till målsäganden tillsammans med 25-åringen.

Den fjärde personen är en 42-årig man från Göteborg. Han döms för märkesförfalskning och narkotikabrott (båda ringa) till 70 dagsböter om 50 kronor. Detta efter att monterat ett annat fordons registreringsskylt på en bil och ska ha använt narkotika.

Människorov

25-åringen döms för människorov och misshandel efter en serie händelser i Bengtsfors kommun den 8 augusti i fjol. Tillsammans med en annan man, ska då 25-åringen ha fört bort en person till en avlägsen plats för att misshandla honom med en batong och stampat på hans huvud. Därefter ska 25-åringen ha eldat upp mannens kläder.

Den misshandlade mannen fick krossår i ansiktet, brott på näsbenet, blånader på huvudet, i nacken, på bröstet, på bröstryggen, på överarmarna och på ena axeln samt kraftig smärta.

Brottet bedöms som grovt eftersom 25-åringen visat särskild hänsynslöshet och råhet.

25-åringen förnekar brott. Men tingsrätten sätter större tilltro till målsägandens vittnesmål och rättsläkarens intyg bekräftar målsägandens skador.

Polisen har dessutom säkrat teknisk bevisning i form av blod från den misshandlade mannen på 25-åringens ena sko och en handske. Polisen har också beslagtagit en batong där målsägandens DNA har säkrats. DNA har även säkrats på en vattenflaska.

Vid samma tillfälle ska 25-åringen, och hans medkumpan, ha rånat mannen på verktyg, elektronik, fiskeutrustning och andra tillhörigheter.

Misshandel

25-åringen döms även för en annan misshandel som han ska ha gjort sig skyldig till tillsammans med tre andra personer.

En av de dessa andra personer är 32-åringen från Bengtsfors kommun, som samtidigt döms till i fängelse i åtta månader för denna misshandel.

Vid denna misshandel, som inträffade den 30 mars 2019 i Melleruds kommun, ska de fyra gärningsmännen ha gett sig på en ensam person med ett antal slag och sparkar mot målsägandens huvud.

En av gärningsmännen ska också ha använt en käpp som tillhygge. Målsäganden ska även ha tvingats torka upp sitt eget blod.

Såväl 25-åringen som 32-åringen har förnekat brott. Men även här sätter tingsrätten större tilltro till målsägandens vittnesmål. Hans uppgifter får också ett mycket starkt stöd av de påvisade skadorna, menar rätten.

Även vittnesmål från personer som träffade målsäganden direkt efter händelsen ger stöd åt målsägandens berättelse.

Hemfridsbrott och rån

Slutligen döms 25-åringen och 28-åringen för att tillsammans ha gjort sig skyldiga till hemfridsbrott genom att gå in i en bostad i Bengtsfors kommun den 28 juli i fjol och där rånat ett par på 3 000 kronor, tilltvingat sig ett halsband och en vespa.

Vid tillfället ska de flera gånger ha slagit mannen i bostaden med en batong och sparkat kvinnan på smalbenet. Därefter ska de ha tagit vespan och kört iväg. De nu dömda männen förnekar brott, men tingsrätten sätter större tilltro till målsägandens vittnesmål.

25-åringen, 28-åringen och 32-åringen döms alltså till fängelsestraff medan 42-åringen döms till dagsböter.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBrott & blåljusDomarFängelseGrov misshandelGrov olovlig körningHemfridsbrottMänniskorovMärkesförfalskningMelleruds kommunMisshandelNarkotikabrottRånRinga narkotikabrottSkadeståndTillgrepp av fortskaffningsmedel

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.