Hoppa till huvudinnehållet

Ingeborg Larsson fyller 100 år: "Jag har inte sparat på mig"

Publicerad:
Ingeborg Larsson i Ödeborg fyller 100 år.
Ingeborg Larsson i Ödeborg fyller 100 år. Foto: Johan Lindahl

Ödeborgaren Ingeborg Larsson är ett av 13 barn till det forna statsrådet Axel Rubbestad. Imorgon onsdag fyller hon 100 år.

– Jag fyller inte förrän imorgon, så jag vet inte hur det känns än, säger hon.

Ingeborg Larsson föddes i Ödeborg 1921 och blev så småningom ett av 13 barn – sju bröder och fem systrar. Hon och yngsta systern Margit, 85 år, är de enda som är kvar i livet. Imorgon onsdag fyller hon 100 år.

Axel Rubbestad - en färgstark politiker

– Jag fyller inte förrän imorgon, så jag vet inte hur det känns än, säger hon.

Dagen ska firas med släkt, vänner och grannar.

– Jag har fått så mycket blommor att jag inte vet hur jag ska hand om alltihop, säger hon och skrattar.

Trots ett långt liv med arbete på gården i Uppsal i Södra Hillingsäter är Ingeborg Larsson vid god hälsa. Fram till förra året körde hon fortfarande bil till kyrkan eller till affären. Men vid 99 års ålder fick det räcka.

– Med tanke på min ålder måste jag säga att jag mår bra. När man blir så pass gammal som jag är blir man skröplig. Jag försöker att hänga med. Ibland går det och ibland inte. Det har varit roligt att vara ute och träffa folk, det är väl därför jag blivit så gammal, säger hon.

Maken dog 1958

Hennes make gick bort hastigt på nyårsafton 1958, när hon var 37 år. Sedan bröllopet har Ingeborg Larsson bott i samma gula hus alldeles intill gården.

– Han blev sjuk på julafton och sedan dog han hastigt en vecka senare. Han hade gården, men sedan tog mina söner över. Jag har inte sparat på mig direkt. Jag slet i ladugården fram till att en av mina söner sålde den, säger hon.

Pappa Axel Rubbestad var en känd politiker och statsråd till statsminister Per-Albin Hansson under andra världskriget. Han gick bort 1961, och även om han reste mycket med jobbet minns hon honom tydligt.

– Han var en riktig pappa, fast han var sträng. Han ville bara ha ordning på oss ungar. Han var smått religiös och ville att vi skulle gå i kyrkan, men han var aldrig hemma. Och när han var hemma så pratade han i telefon.

1988 slutade hon med kommunpolitiken efter tre mandatperioder i fullmäktige. Nu för tiden är hon mer av en mångsysslare.

– Jag gör allt mellan himmel och jord. Jag lagar mat, träffar mina barn och sysslar med handarbete, säger Ingeborg Larsson.

Artikeltaggar

Axel RubbestadFamiljFödelsedagarNyheterÖdeborgPer Albin Hansson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.