Ger den andra dosen covid-19-vaccin till äldre

Publicerad:
Den här veckan inleds vaccineringen av dos två mot covid-19. Foto: Helena Lindgren

Den här veckan inleds vaccineringen av dos två till de äldre som var först ut att vaccineras mot covid-19. Vaccineringen fortsätter som planerat, men än så länge sker det fortfarande en stor smittspridning i samhället.

Fram till och med denna vecka har Västra Götalandsregionen skickat ut över 35 000 doser för vaccinering enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning.

– Samarbetet kring vaccinationen fungerar mycket bra hela vägen ut till att patienten får ett stick i armen. Vi har planerat sedan tidigt i höstas och allt vaccin som kommer till Västra Götaland når invånarna på ett effektivt och säkert sätt, säger Kristine Rygge, vaccinationssamordnare i Västra Götalandsregionen, i ett pressmeddelande.

Först ut den 27 december i fas 1 var äldre personer på särskilda boenden samt deras hushållskontakter. Den här veckan får dessa personer dos två av vaccineringen.

– Sen fortsätter vi med fas 2, som inkluderar medicinska riskgrupper och alla som är 70 år och äldre, det vill säga födda före 1 januari 1950. Vi presenterar en plan för deras vaccination inom kort, säger Kristine Rygge.

Färre men fortfarande många

Även om antalet konstaterade fall av covid-19 i nuläget är färre i Västra Götalandsregionen, sker fortfarande en stor smittspridning i samhället och läget på sjukhusen är fortsatt ansträngt.

Under vecka 2 konstaterades 6 033 nya fall, vilket är en minskning med 11 procent jämfört med vecka 1. Det är andra veckan i rad som antalet fall minskar.

Smittskydd Västra Götaland ser ett möjligt samband med olika förstärkta restriktioner i samhället.

– En bidragande faktor till minskningen kan vara att många människor generellt är mer noggranna i vardagen och följer de råd och rekommendationer som finns. Men smittspridningen i samhället är fortfarande mycket stor och vi får inte slå oss till ro på något sätt, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, i ett pressmeddelande.

78 personer på IVA

Idag, tisdag klockan 10, vårdades totalt 478 personer på Västra Götalandsregionens sjukhus, varav 78 på IVA.

– Det är positivt att vi ser en liten minskning på totalen, men bekymmersamt att så många fortfarande blir allvarligt sjuka. Det gäller att vi alla håller ut med våra insatser för att minska smittspridningen. Ju fler som följer råd och rekommendationer desto färre blir sjuka, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Ann Söderström.

Artikeltaggar

ÅmålAnn SöderströmBengtsforsCoronavirusetEdFärgelandaFolkhälsomyndighetenIVAKristine RyggeNU-sjukvårdenThomas WahlbergVaccinationVård och omsorgVästra Götalands länVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare