Hoppa till huvudinnehållet

Från extremsport till coolt prat-proffs

Publicerad:
Under pappaledigheten går sonen Elliot först och Tommy Alfredsson har lärt sig att bli avbruten i poddinspelningarna.
Under pappaledigheten går sonen Elliot först och Tommy Alfredsson har lärt sig att bli avbruten i poddinspelningarna.

En cool dalslänning som pratar från hjärtat om motivation, att ta sig själv på allvar och som älskar populärkultur. Podd-lyssnare hör av sig i drivor och Göteborgs-Posten var på plats i höstas och gjorde reportage. Tommy Alfredssons poddsändningar från Bengtsforslägenheten både engagerar och väcker känslor.

– Det är otroligt roligt, som att ha sin egen radiostation i vardagsrummet, säger Tommy som är från Ärtemark. Han har vuxit upp med internet och "har alltid hållit på" som han säger.

Tommy sänder från ett hörn i vardagsrummet.
Tommy sänder från ett hörn i vardagsrummet.

– Ett av målen med det jag gör är att försöka få folk att må lite bättre, utifrån det lilla jag kan bidra med på den här konstiga planeten vi lever på. Om jag kan ge någon annat något – vad bra!

I podden tar Tommy tar upp sådant som han bryr sig om och vill dela med sig av. Han tycker om att möta och samtal med andra.

Sömnbrist

På promenader med sonen Elliott hinner Tommy Alfredsson reflektera och tänka kring innehållet i poddandet.
På promenader med sonen Elliott hinner Tommy Alfredsson reflektera och tänka kring innehållet i poddandet. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

Till vardags är Tommy utbildningsledare på telekomföretaget Sykes i Ed, deltidsbrandman och för tillfället föräldraledig. Tommy började blogga och skriva för ett par år sedan men i och med han blev pappaledig med sin andra son Elliot, testade han också att podda och lägga upp videos.

– Ibland har jag inte sovit mer än par timmar eftersom Elliot vaknar på nätterna, men då använder jag de erfarenheterna, vad de gör med mig och pratar om det.

Otippade lyssnare

Podden består av tre delar. En del är att Tommy bjuder in personer han tycker är intressanta som till exempel författare, forskare eller företagare. Den andra delen har han tillsammans med kompisen Daniel Larsson, som är kurator och gatukonstnär.

– Vi pratar om sånt som psykisk ohälsa, motivation och hur man tar hand om sig. Det är inte bara att lyfta vikter och bygga sin kropp, utan det är hela paketet och hur det hänger ihop med att trivas med sig själv. Och hur gör man då det?

Den tredje delen är att Tommy pratar utifrån sig själv och sina egna tankar. Han kallar den delen Captain’s log.

– Det är den jag nästan får mest respons på och det hör av sig alla möjliga. Lite otippat många kvinnor, men också snubbar som tycker det är skönt att få lyssna på en annan man som tar upp ämnen som mental hälsa och livet, sånt som killar också vill höra.

Tommy använder sina egna erfarenheter i poddandet och bloggen.

– Jag blir inspirerad från alla möjliga håll, olika människor och jag har testat alltifrån yoga, olika dieter och extrema träningsformer.

Hjärn-test

Bland de saker som gjort mest intryck är dock något helt annat.

– Det var när jag mediterade i 60 dagar på raken, det var det sjukaste jag varit med om i hela mitt liv, det låste upp något i mig, i min hjärna.

– Jag har tränat kroppen hårt, kört kampsport och testat mina gränser, och så insåg jag att hjärnan var nästa grej.

Han började med en app på telefonen; Headspace och gick sedan vidare med en annan app som heter Waking Up. Först tio minuter om dagen, efter en tio-tolv dagar blev det 20 minuter och sedan dröjde det inte länge förrän han var ”fast”.

– Jag längtade efter att meditera, det var till och med det första jag tänkte på när jag vaknade.

Ökar starkt

Podden växer steg för steg, ett avsnitt häromveckan hade mer än 600 lyssningar och på sikt vill Tommy göra mer. Han har en del planer kring innehåll och hur han vill fortsätta efter pappaledigheten, men inget som är klart förutom att det handlar om podd och videos i någon form, och fortsatt om hälsa.

– Jag vill i alla fall lära mig filma och göra bättre videos. Varför inte börja skriva recept och laga mat?

Tommy Alfredsson, poddare och bloggare.
Tommy Alfredsson, poddare och bloggare. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

Artikeltaggar

ÄrtemarkBengtsforsDaniel LarssonEdGöteborgs-PostenMeditationMeraNyheterPodcastSykesTelekomTommy Alfredsson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.