Hoppa till huvudinnehållet

Axel Rubbestad - en färgstark politiker

Publicerad:
Axel Rubbestad satt i Samlingsregeringen åren 1939 till 1945. Han ses som tvåa från vänster bredvid Tage Erlander vid konselj på Stockholms slott. Fr v statsråden Tage Erlander, Axel Rubbestad, Axel Gjöres, Gösta Bagge, Nils Quensel, Axel Pehrsson-Brahmstorp, statsminister Per Albin Hansson, kung Gustaf V, Christian Günther (skymd), Ernst Wigforss, Thorvald Bergquist (skymd), Fritiof Domö, Knut Ewerlöf och Bertil Ohlin.
Axel Rubbestad satt i Samlingsregeringen åren 1939 till 1945. Han ses som tvåa från vänster bredvid Tage Erlander vid konselj på Stockholms slott. Fr v statsråden Tage Erlander, Axel Rubbestad, Axel Gjöres, Gösta Bagge, Nils Quensel, Axel Pehrsson-Brahmstorp, statsminister Per Albin Hansson, kung Gustaf V, Christian Günther (skymd), Ernst Wigforss, Thorvald Bergquist (skymd), Fritiof Domö, Knut Ewerlöf och Bertil Ohlin. Foto: PRESSENS BILD

Ingeborg Larssons far Axel Rubbestad var en stor svensk politisk karaktär och ledande personlighet inom Bondeförbundet.

Rubbestad var samtida med Per-Albin Hansson och satt i dennes samlingsregering som statsråd med ansvar för bland annat civilförsvarsfrågor under andra världskriget. På denna post efterträddes han av Tage Erlander.

Ingeborg Larsson fyller 100 år: "Jag har inte sparat på mig"

Rubbestad föddes 1888 i Ödeborg med namnet Hansson. Han arrenderade prästgården där som hade namnet Rubbestad och antog det namnet för att inte förväxlas med statsministern Per-Albin Hansson. Han ägde senare gården Vrine och dog 1961.

Under åren hamnade han i rampljuset i många frågor. Han hade invändningar mot Vilhelm Mobergs formuleringar i Utvandrarna och tyckte att författaren skulle sättas i fängelse. Vidare anförde Rubbestad invändningar mot allemansrättens tillämpning när den första strandskyddslagen antogs. Han var emot försvarssamarbeten mellan länder och negativ till bildandet av FN.

Som schartauan var han mycket sparsam och visade prov på detta genom att själv leva på endast fem kronor om dagen. Samma tänkande ville han skulle prägla politiken med dess stora offentliga utgifter.

Som Bondeförbundare var han även verksam inom kommun- och landstingspolitiken och verkade starkt för Dalslands intressen som sjukstugan i Bäckefors och för bevarandet av Lelångenbanan.

Ett känt citat av Rubbestad lär ha varit:

– Jag läser sällan en bok. Det är inte nödvändigt. Jag har inte intresse för böcker. Men man kan ju ha fantasi själv.

Källor: Riksarkivet och Wikipedia.

Artikeltaggar

Axel RubbestadBäckeforsBondeförbundetFamiljFärgelandaNyheterÖdeborgPer Albin HanssonTage ErlanderUtvandringVilhelm Moberg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.