Hoppa till huvudinnehållet

Smittan har spritt sig på Granåsgården

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Covid-19-smittan har spritt sig till ytterligare en avdelning på Granåsgården i Bengtsfors.
Covid-19-smittan har spritt sig till ytterligare en avdelning på Granåsgården i Bengtsfors. Foto: Conny Hultgren

Under måndagskvällen kunde Bengtsfors kommun konstatera att covid-19-smittan på det särskilda boendet Granåsgården i Bengtsfors har spridits till ytterligare en avdelning. Ett tillfälligt besöksförbud har införts på samtliga särskilda boenden i Bengtsfors kommun.

Alla boendets avdelningar är isolerade från varandra och Folkhälsomyndigheten har beslutat om besöksförbud på samtliga särskilda boenden i kommunen mellan 20 januari och 9 februari.

Fram tills detta beslut träder i kraft gäller det besöksförbud som kommunens krisledningsgrupp tagit gällande Granåsgården.

Extrapersonal

Kommunen har satt in extra omvårdnadspersonal dygnet runt och vi fortsätter att flytta vårdpersonal från andra boenden för att säkra upp bemanning av ordinarie personal så långt det är möjligt. Sjuksköterskor har avsatts som enbart kommer att tjänstgöra på den drabbade avdelningen. Förstärkningar har även satts in avseende städ- och kostpersonal för att underlätta vårdpersonalens arbete och för att förhindra ytterligare smittspridning.

Beslutet om tillfälligt besöksförbud omfattar alla särskilda boenden för äldre i kommunen, det vill säga Granåsgården i Bengtsfors, Solbacken i Billingsfors, Kolaregården i Dals Långed och Björklundahemmet i Bäckefors.

Från regeringen

Folkhälsomyndigheten har fått befogenheter av regeringen att besluta om lokala besöksförbud på särskilda boenden för äldre i de fall då andra åtgärder inte räcker till för att minska smittspridningen av covid-19.

Verksamhetsansvarig kan medge undantag från besöksförbudet i vissa enskilda fall, till exempel vid vård i livets slutskede.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBengtsfors kommun (org)BjörklundaCoronavirusetFolkhälsomyndighetenGranåsgårdenKolaregårdenNyheterSolbackenSolbacken

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.