Hoppa till huvudinnehållet

Först succésäsong – sedan covidpositiv: "Jag hade tur"

Publicerad:
Robin Jansson belönas med nytt kontrakt över 2+2 år.
Robin Jansson belönas med nytt kontrakt över 2+2 år. Foto: Orlando City SC

2020 var ett händelserikt år för Bengtsforssonen Robin Jansson. Från en isolerad tillvaro på Disney World, Orlando Citys historiska slutspel, bisarra straffavgörandet och nytt tvåårskontrakt till covidsjuk hemma i Bengtsfors.

– Jag hade tur och tog mig igenom det, säger 29-åringen.

I början av december kom han hem. Orlandosupportrarnas hyllade försvarshjälte anlände till sina hemtrakter för att fira jul med släkt och vänner. "The Viking", som han numera kallas i Florida, kunde pusta ut efter ett händelserikt år och en framgångsrik säsong.

– Det har blivit över en månads semester. Det har varit skönt att kunna ladda batterierna, säger Bengtsforssonen Robin Jansson när vi når honom över telefon.

Resan hem gick smidigt, trots pandemin. Två mellanlandningar i Detroit och Amsterdam utan några större förseningar.

– Det var inga konstigheter alls. I Orlando var det rätt glest, och i Detroit också. Men i Amsterdam var det mycket folk i omlopp. I Göteborg var det väldigt lugnt, säger han.

Krasslig direkt

Men till en början blev det ingen vidare semester för Robin Jansson, för ganska omedelbart när han kom hem började han känna sig krasslig. Coronatestet visade sig vara positivt, så nu väntade två veckors isolering.

– Jag var dålig ett par dagar med feber och lite småont i halsen, så för mig var det ganska milda symptom. Jag tog mig igenom det, men det är hemskt hur det går för vissa. Man vet inte hur kroppen reagerar även om man är vältränad och så där. Jag hade tur att det bara blev som en influensa.

I förra veckan belönades 29-åringen, som numera ses som en av de bästa backarna i ligan, med ett nytt kontrakt som sträcker sig över de två kommande säsongerna och med optioner för ytterligare två fram till 2024.

– Jag har känt förtroende från Orlando från dag ett, så det var inga konstigheter. Klubben har tagit väl hand om mig, det känns att jag är uppskattad. När det kom på tal om ett nytt kontrakt var det inte så mycket att dividera om, det är absolut ett kvitto på att man gör något bra. Nu vet man dessutom hur framtiden ser ut framöver, och det är väldigt skönt med stabilitet i tillvaron.

Vad det nya kontraktet innebär ekonomiskt vill han dock inte utveckla närmare.

– Det är väl lite bättre förutsättningar, mer än så går jag inte in på. För mig handlar det om att spela fotboll och göra det jag älskar.

Final i bubblan

Efter coronapandemins utbrott avbröts MLS-säsongen när den bara var ett par veckor gammal, för att sedan återupptas i början av juli med turneringen MLS Is Back, i en så kallad bubbla, på Disney World i Orlando. För Robin Jansson och de andra spelarna var det en isolerad tillvaro i drygt två månader.

– Det var en väldigt annorlunda och instängd tid. Man fick inte lämna hotellet men det var fantastiskt stort och området var gigantiskt att röra sig på. Vi hade egen våning, med frukostrum, lunchrum, träningsrum och behandlingsrum. Allt var väl koordinerat och man kunde ligga vid poolen när det inte var träning. Man kanske fick ledigt någon dag, annars var det fullt fokus på fotboll. Träning, mat, genomgångar, matcher. Vi hade fullt sjå, berättar Robin Jansson.

Robin Jansson och lagkamraten Oriol Rosell skojar till det på träning.
Robin Jansson och lagkamraten Oriol Rosell skojar till det på träning. Foto: Orlando City SC

Att turneringen ägde rum i Orlando var inte heller någon nackdel.

– Det kunde man inte klaga på, men det spelade å andra sidan inte så stor roll. Vi ville bara dra igång säsongen, få spela fotboll och göra vårt jobb.

Säsongen som gick blev lite av en historisk sådan för Orlando City, som visserligen bara funnits i lite drygt sju år. Klubben gick, mycket oväntat, obesegrad genom gruppspel och slutspel. I semifinalen mot Minnesota United slog Robin Jansson en 50-meterspassning till förre Manchester United-spelaren Nanis 1–0-mål.

– Jag vill ju använda min vänsterfot, som jag tycker håller hög klass. Spelet öppnade upp sig ju mer vi rullade runt och då är det lättare att hitta diagonalbollarna. Det var nästan bara att smaska iväg bollen. Nani har varit med länge, han har tajmingen och förståelsen, säger han.

Laget vann med 3–1 och var därmed klart för en sensationell final mot Portland Timbers.

– Det var inte många som hade trott det, med tanke på resultaten tidigare år, men det skiftade rätt fort med tanke på fotbollen vi spelade. Många var imponerade på sättet vi tog oss an matcher. Vi tänkte att "det här kan ju nästan bära hela vägen". Det var jättekul att kunna få till ett sådant skifte, att kunna bidra till det och lagets framgång, säger Robin Jansson.

Väl i finalen visade sig dock motståndet till sist ha blivit för svårt. Orlando föll med 2–1 – cupresan var slut.

Skrev historia

När den reguljära säsongen sedan fortsatte i ytterligare två månader hade man fått upp farten och red på vågen hela vägen till klubbens första slutspelsframträdande genom tiderna.

– Det var jättekul att få skriva historia. Det betyder mycket för fansen och även för staden Orlando, som inte haft så stor idrottslig framgång genom åren. City har haft det kämpigt i ett par år, så det är kul att kunna vara med och få fotbollen att visa framfötterna. Nu kan vi sikta på slutspel år efter år, vilket är viktigt för framtiden för att kunna locka fram ännu mer intresse.

Allt eftersom slutspelet gick släpptes ett par tusen supportrar in på arenan, vilket gav en boost för Robin Jansson och Orlando. I slutspelet slog man ut New York City på straffar, men föll i kvartsfinalen med 1–3 mot New England.

– Det betydde oerhört mycket. I slutspelsmatcherna var det väldigt skönt med folk på läktarna. Spela utan publik blir inte samma sak, det är inte samma känsla, säger han.

Bisarrt straffdrama

Straffläggningen mot New York var säsongens mest dramatiska och omtalade ögonblick. Efter 1–1 vid full tid gick matchen till straffar. När Orlandomålvakten Pedro Gallese räddat vid ställningen 4–3 trodde han att saken var klar, men en VAR-koll konstaterade domaren att Gallese lämnat mållinjen för tidigt, och gav honom hans andra gula kort.

Orlando försökte då byta in reservmålvakten, då domaren ändrade sig och bestämde att de inte fick göra några byten då matchen var över. Därför fick backen Rodrigo Schlegel ställa sig i målet – och efter många om och men bli straffhjälte.

– Det var lite komiskt och samtidigt tråkigt. Vad jag vet har det aldrig hänt innan och jag vet inte om det är så positiv reklam för ligan. Den matchen kommer nog hänga med för evigt, säger han.

Robin Jansson själv missade bara en match under säsongen. Han spelade flest minuter i hela truppen och åttonde flest i hela ligan. "Han har bevisat att han är en av ligans mest formidabla försvarare", säger sportchefen Luiz Muzzi i ett uttalande.

– Jag tycker absolut att jag har varit med och bidragit. Har jag spelat flest minuter i hela truppen, så det känns väl som att man gör någonting bra. Det är hedrande och min plan är att ta mig ut på planen varje match och fortsätta att träna hårt. Det finns inget annat än att köra 100 procent, säger Robin Jansson.

Vill inte fantisera

När han får chansen att fantisera lite, och måla upp resten av sin fotbollskarriär, svarar han på sedvanligt blygsamt manér:

– Jag är inte den som flyger iväg, eller funderar på framtiden. Först och främst vill jag fortsätta att leverera, få fortsatt förtroende och göra det jag älskar. Vi får se vad framtiden har att utvisa, det är inget jag går och funderar på. Det viktigaste för mig är att ta dagen som den kommer och att vara frisk, skadefri och kunna träna hårt.

Artikeltaggar

BengtsforsBengtsfors IFCoronavirusetDisney WorldFotbollOrlando CityRobin Jansson

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.