Hoppa till huvudinnehållet

Gustav Källén klar för tidigare allsvensk klubb

Publicerad:
Gustav Källén tar ett stort fotbollskliv. Han värvas från Eds FF i division 4 till Ljungskile i division 1.
Gustav Källén tar ett stort fotbollskliv. Han värvas från Eds FF i division 4 till Ljungskile i division 1. Foto: Ljungskile SK

Gustav Källén, 23, värvas av ex-allsvenska division 1-laget Ljungskile SK.

Källén kommer närmast från moderklubben Eds FF i division 4.

– En stor utmaning som jag ser väldigt mycket fram emot, säger Gustav Källén till Dalslänningen.

Gustav Källén började spela i Eds FF:s a-lag säsongen 2013 och har därefter gjort 147 matcher för moderklubben. Förutom spelare så var han också tränare för laget 2019 när de obesegrade vann division 5 och tog steget upp till division fyra igen, men det var inte helt självklart att tacka ja när Ljungskile hörde av sig.

– Det känns lite vemodigt så klart att lämna spelare, ledare, Bergslätt och klubben jag spelat i hela livet, men det blir en spännande utmaning, säger Gustav Källén.

Ett stort kliv

Från att förra säsongen ha spelat ordinarie ytterback i division fyra blir det nu något helt annat när spel i division 1 väntar.

– Det är ett stort steg både vad gäller fotbollen och livet, men det passar ganska bra nu när jag studerar (till idrottslärare) i Göteborg. Så klart blir det en högre träningsbelastning och ett högre tempo. Jag hoppas dock att utvecklas på alla plan, men det kommer nog ta ett tag att komma in i det, säger Gustav Källén.

LSK:s succé

Ljungskile SK är en klubb som är känd för att på 1990-talet tagit sig från division 5 till Allsvenskan på sju år. Sedan dess har laget varit upp i Allsvenskan en andra sejour, men efter nedgradering 2020 från Superettan så spelar laget i division 1 den kommande säsongen.

Erik Lund som spelade i klubben förra säsongen med meriter från bland annat IFK Göteborg och Aston Villa, är klar som ny tränare för klubben.

Det är ett stort steg både vad gäller fotbollen och livet, men det passar ganska bra nu. /Gustav Källén

– Ljungskile SK är ett lag som man alltid haft lite koll på då det ligger ganska nära Dalsland. Efter de tre träningarna jag gjorde i höstas så har jag har fått en bra känsla för klubben och det känns väldigt tryggt med Erik som tränare, säger Gustav Källén.

Bland lagen som Ljungskile SK kommer att få möta säsongen 2021 i division 1 södra kan nämnas FC Trollhättan, Vänersborgs IF och klassiska Åtvidabergs FF som också tidigare spelat i Allsvenskan.

"Stor potential"

Andreas Jorfors, som sitter i Ljungskile SK:s sportsliga råd, berättar att klubben fick tips om Gustav från Lennart Göransson i Högsäters GF.

– Efter att Gustav provspelat för oss och gjort bra i från sig var det aldrig någon tvekan från vår sida. Han är en löpstark försvarare med stor potential, säger Jorfors.

Gustav Källén är ett av lagets två första nyförvärv 2021.

"Har de rätta egenskaperna"

– Gustav har de egenskaper vi har letat efter i en roll som ytterback och han har alla förutsättningar att kunna slå sig in i en startelva, säger Andreas Jorfors.

– Sedan är det förstås ett stort steg att ta från division 4 till division 1, där det är ett annat tempo och man får mindre tid med bollen. Men han kommer att få tid att utvecklas hos oss, fortsätter Jorfors.

Artikeltaggar

EdEds FFFotbollGustav KällénLjungskileLjungskile SK

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.