Hoppa till huvudinnehållet

Smitta spridd på Granåsgården

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Fler personer har nu smittats av covid-19 på Granåsgården i Bengtsfors.
Fler personer har nu smittats av covid-19 på Granåsgården i Bengtsfors. Foto: Thomas Wallin

Fler personer har nu insjuknat i covid-19 på Granåsgårdens särskilda boende i Bengtsfors. Kommunen meddelade på måndagen att smittan har spritt sig till fler på avdelningen efter att ett fall bekräftats på lördagen. Kommunen har infört besöksförbud fram till den 17 januari.

Flera fall av covid-19 på Solgården

Under torsdagen vaccinerades de boende på Granåsgården vilket Dalslänningen berättat om. 59 av 60 boende fick då sin första dos av vaccinet mot covid-19.

Sedan dess har en omsorgstagare på boendet insjuknat i covid-19.

Den aktuella avdelningen isolerades vilket innebär att boende och personal inte rör sig mellan olika avdelningar. Övriga boende har provtagits och kontakt tagits med Smittskydd Västra Götaland för hantering av smittspårning. Provtagning av personal kommer också att sättas igång snarast.

Extra personal har satts in dygnet runt för att underlätta arbetet och för att förhindra ytterligare smittspridning.

Anhöriga är informerade om den uppkomna situationen.

Enstaka brukare

På måndagen kom så beskedet från kommunen att smittan spridits till fler på samma avdelning.

– Det handlar om enstaka brukare som har insjuknat. Hur många går vi inte ut med med hänvisning till patientsekretessen, men det är fler omsorgstagare på samma avdelning, säger Katrin Thoor, biträdande kommunchef i Bengtsfors kommun.

Katrin Thoor är biträdande kommunchef i Bengtsfors kommun.
Katrin Thoor är biträdande kommunchef i Bengtsfors kommun. Foto: THOMAS WALLIN

Hon berättar att smittspårning fortsatte under måndagen i samarbete med Smittskydd Västra Götaland och vårdcentralen Närhälsan i Bengtsfors.

– Vi vet inte varför smittan har spritt sig på Granåsgården. Det är Smittskydd Västra Götaland som har ansvar för smittspårning. Men Smittskydd Västra Götaland har slagit fast att det inte var något som skedde i samband med vaccineringen, säger Katrin Thoor.

"Extra ledsamt"

Hon beklagar att smittspridningen ägde rum strax efter att vaccineringarna var genomförda.

– Det känns extra ledsamt när vi var så nära. Nu ägnar vi oss åt smittspårning och har infört ett besöksförbud som gäller hela Granåsgården, vi förstärker med personal på vårdsidan och på städ. Vi har även ändrat rutiner för mattransporter. Den personal som arbetar på Granåsgården jobbar bara där och vi tar kontroller.

– Det är otroligt ledsamt, men vi följer alla riktlinjer och rekommendationer och alla använder den skyddsutrustning som gäller. Vi hoppas kunna få ordning på det här så fort som möjligt och att så få som möjligt ska bli riktigt sjuka. Vi har tagit in extra personal för att klara situationen, säger Katrin Thoor.

Artikeltaggar

BengtsforsCoronavirusetGranåsgårdenKatrin ThoorPandemiVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.