SMHI sänker från klass 2 till klass 1-varning

Nyheter
PUBLICERAD:
Vattenflödena har minskat under de senaste dagarna.
Foto: Thomas Wallin
SMHI har nu sänkt den tidigare klass 2-varningen till en klass 1-varning för höga vattenflöden i Upperudsälven från Dals Långed och nedåt. Flödena har sjunkit under de senaste dagarna.

– Stora Lee har sjunkit med omkring en decimeter sedan den 2 januari och Lelång med ungefär lika mycket. Man tappar lite mindre och nivåerna sjunker i alla sjöarna, säger Christian Rådén, räddningschef i Bengtsfors kommun.

Under november och december kom det mycket regn, men under den gångna veckan har det varit uppehåll och minusgrader.

– Det stryper vattentillförseln. Enligt prognoserna fortsätter det att se bra ut. Situationen är ganska odramatisk, men vi bevakar och har håll koll på vattenläget, säger Christian Rådén.

Halverad tappning

Magnus Carlson är produktionschef för Vattenfall Vattenkraft i Trollhättan.

– Mälarenergis tappning vid Stora Lee har minskat från 80 kubik den 4 januari ner till 36 kubik nu. Det är en halvering. Kylan har också gjort sitt och tillrinningen minskar, säger Magnus Carlson.

– Vi har sett en markant förbättring under de senaste dagarna och under veckan som kommer ska det bli kallare. Vi ser ingen anledning till oro, fortsätter han.

En klass 1-varning innebär en väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.