Tyvärr är antalet ljusglimtar under föregående år, som för så många andra, få i Färgelanda kommun. 2020 kommer för alltid bli det år som vi kopplar samman med den förödande coronapandemin, och för Färgelandas del har det, utöver covid-19, förekommit andra incidenter och händelser som har påverkat året som gått negativt. 2021 kan bara bli bättre.
Jag kunde inte ha sagt det bättre själv. På sociala medier beskriver Tobias Bernhardsson, Färgelanda kommuns starke man som nu har kommit halvvägs genom mandatperioden, året som har gått på rim.
Pandemi, ekonomi och systemhaveri. Det är sannerligen tre saker som har präglat Färgelanda kommun under 2020.
Ekonomi. Muntrare läsning än Färgelanda kommuns kvartalsrapport finns det verkligen. Prognosen för helåret pekar på en negativ avvikelse gentemot budget med 10,5 miljoner, vilket innebär ett negativt resultat på 6,5 miljoner kronor för år 2020.
Tunga besparingar väntar och kommunen står inför ett "stålbad" som kommunchefen Katrin Siverby själv har uttryckt det. Vissa sparåtgärder har vidtagits, bland annat har öppna förskolan stängt efter protester från föräldrar, liksom medborgarkontoret, men fler ingrepp måste till för att klara budget 2021.
Systemhaveri. I nuläget har nog den värsta chocken lagt sig och en slutrapport har tagits fram där det står klart att ingen kan pekas ut som ansvarig för det som hände. Men för ett år sedan var nog paniken ganska påtaglig då flera servrar hade kraschat och data helt enkelt hade förstörts. Flera återupplivningsförsök gjordes, men det var kört. Haveriet liknas med en flygplanskrasch, där flera missöden ledde till det slutgiltiga haveriet. Bland annat var informationen i ekonomiprogrammet helt borta för alla samverkanskommuner: Färgelanda, Mellerud, Bengtsfors och Ed. Kommuner som under 2021 ska ta ställning hur ansvarsfrågan ska hanteras.
Pandemi. Precis som övriga världen har även Färgelanda kommun drabbats hårt av coronapandemin. Covid-19 har legat som en blöt filt över det mesta som har hänt under året, vilket har varit påtagligt för de vårdanställda, inom näringslivet och för den sociala samvaron. Färgelanda cup ställdes in, Harvens dag likaså och alla andra evenemang som vanligtvis lockar till skratt och umgänge.
Färgelanda kommun har dock, trots närhet till Trestadsområdet, klarat sig förvånansvärt bra. I vecka 52 hade totalt 175 fall av covid-19 konstaterats, vilket är många, men långt ifrån flest i Dalsland. Det har funnits lokala utbrott, bland annat på Valboskolan 7–9 där antalet lärare i tjänst var så få att skolan fick stänga i flera veckor innan jul. Fall av covid-19 fanns också bland eleverna. Men kommunen har lyckats att skydda de mest sårbara i samhället – de äldre. Äldreomsorgen i Färgelanda kommun har klarat av pandemin mycket bra.
När regionen meddelade att vaccineringen skulle starta var Färgelanda kommun på tårna och blev den första Dalslandskommunen att påbörja vaccineringen. Hugo Drotz på Solgården i Högsäter blev det första dalslänning att ta emot vaccinet, som förhoppningsvis är starten på slutet av den här minst sagt påfrestande situation.
Dock är det ett ämne som Tobias Bernhardsson har missat i sin sammanfattning. Och det rimmar varken på pandemi, systemhaveri eller ekonomi. Det rimmar dåligt med det mesta och stavas kränkande särbehandling.
Efter flera år av missämja mellan politiker och tjänstemän konstaterade en utredning om arbetsmiljön i Färgelanda kommun att flera fall av allvarlig kränkande särbehandling förekommit. Enligt utredningen, som genomfördes av en extern aktör, har det förekommit kränkande särbehandling i 4 av 19 utredda fall.
Konstaterandet har resulterat ibland annat 400 000 kronor i skadestånd till en tjänsteman samt höga kostnader för utredningen, men framför allt har det inneburit starten på att bryta den dysfunktionella kultur som växt fram genom åren – ett jobb som har inletts, men som kräver oerhört stor insats från inblandade parter.
Det går ju inte heller att skriva en krönika om Färgelanda utan att nämna Björnhuset. I maj 2020 var det så dags. Livsmedelsklustret, som kostat kommunen närmare 100 miljoner kronor och orsakat år av politisk osämja, såldes för en spottstyver – 5 miljoner kronor. Jerker Hall från Trollhättan tog över fastigheten, som nu jobbar för att fylla huset, där stora ytor stått tomma i flera år, med verksamhet.
Och med de orden önskar jag god fortsättning på det nya året och hoppas att vi alla har ett mer positivt år framför oss, både nyhetsmässigt och allmänt.