Liverapport: Kvinna ihjälskjuten - Trumps Twitter-konto stängs

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Enligt källor till CNN har en kvinna skjutits i bröstet på kongressområdet. Hennes tillstånd bedöms som kritiskt.
Foto: Julio Cortez
De stora demonstrationerna i Washington till stöd för Donald Trump har urartat. Följ vår direktrapportering här!

Kongressförfarandet för att bekräfta Joe Biden som valvinnare har avbrutits sedan demonstranter tagit sig in i kongressen, rapporterar amerikanska medier. Flera byggnader i närheten har evakuerats av polisen.

Washingtons borgmästare Muriel Bowser har utfärdat utegångsförbud från klockan 18 på onsdagen till klockan 6 på torsdag morgon lokal tid.

En stor grupp demonstranter har tagit sig förbi polisens barrikader utanför den amerikanska kongressen. Efter att flera demonstranter också tagit sig in i kongressbyggnaden avbröts förfarandet för att bekräfta Joe Biden som president, och vicepresident Mike Pence har eskorterats bort från kammaren.

Flera kontorsbyggnader runt om kongressen har evakuerats sedan demonstranter försökt ta sig in i byggnaderna.

Vi ger aldrig upp

På den avgående presidentens uppmaning har tiotusentals demonstranter samlats för att protestera mot dagens ärende i kongressen – att bekräfta Joe Bidens seger i presidentvalet. I ett tal till demonstranterna under dagen sa Donald Trump att han själv vunnit valet överlägset.

– Vi kommer aldrig ge upp, slår han fast.

Trump fortsatte hävda att presidentvalet "stulits" av Demokraterna. Han sade också att han aldrig kommer medge att han förlorat valet.

Angrep vicepresidenten

Trump uppmanade i talet vicepresidenten Mike Pence att i senare under dagen i kongressen inte bekräfta Joe Bidens seger i presidentvalet – en roll som tillfaller vicepresidenten. Trump kallar de republikaner i kongressen som avser godkänna Biden för "svaga".

Sedan förfarandet under eftermiddagen fortgått som förväntat gick presidenten till attack mot vicepresidenten på Twitter.

"Mike Pence hade inte modet att göra det som borde ha gjorts för att skydda vårt land och vår konstitution.", skriver Donald Trump.

Tusentals poliser

Nästan fyratusen poliser och trehundra medlemmar i nationalgardet har satts i tjänst för att hålla ordning i huvudstaden på de tiotusentals demonstranter som tagit sig till huvudstaden från hela landet.

– Min överbefälhavare har kallat och min Herre och frälsare har sagt åt mig att komma, säger Debbie Lusk, som rest till Washington från Seattle, till nyhetsbyrån AFP.

– Antingen tar vi tillbaka vårt land eller så finns det inte länge, fortsätter hon.

Enligt amerikanska medier har flera av de väntade demonstranterna på internetforum eggat varandra att ta med vapen.

The Washington Post skriver att den lokala polisen ska fokusera sitt arbete på att gripa alla som är olagligt beväpnade – staden har några av USA:s hårdaste vapenlagar och det är olagligt att bära vapen offentligt – medan nationalgardet ska försöka kontrollera folkmassorna.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.