Hoppa till huvudinnehållet

Klass 2-varning: Höga vattennivåer – men denna vecka blir det kallare

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
I Långed är det totala flödet cirka 155 kubikmeter per sekund vilket gör att mycket vatten får spillas genom utskovsluckorna.
I Långed är det totala flödet cirka 155 kubikmeter per sekund vilket gör att mycket vatten får spillas genom utskovsluckorna. Foto: Per Andreasson, Vattenfall

Det är höga flöden och vattennivåer i sjöar och vattendrag i vårt område. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för höga flöden i Upperudsälven från Dals Långed och i Byälven.

– Det är höga vattennivåer till följd av allt regnande under november och december. SMHI har utfärdat en klass 2-varning från Dals Långed och nedåt, berättar Christian Rådén, räddningschef i Bengtsfors kommun till Dalslänningen.

Några fastighetsägare har också haft problem med vatten i källare.

Christian Rådén är räddningschef i Bengtsfors kommun.
Christian Rådén är räddningschef i Bengtsfors kommun. Foto: Conny Hultgren

– Det rör sig ännu bara om ett par stycken, men vi råder fastighetsägare att se över sina fastigheter som ligger nära vatten och även bryggor och båtar bör ses över. Hittills har det inte varit några större skador och de flesta är förberedda på vad som kan hända. Särskilt efter år 2000 då vi hade de stora översvämningarna i området, säger Christian Rådén.

Väderomslag

De senaste dagarnas omslag till kallare väder har dock varit positiv för situationen, menar Christian Rådén.

I Gustavsfors var det under söndagen rejält strömmande vatten i strömfåran.
I Gustavsfors var det under söndagen rejält strömmande vatten i strömfåran. Foto: Thomas Wallin

– Vi har blivit hjälpta av att det blivit minusgrader, säger han.

SMHI meddelar dessutom att kylan fortsätter att hålla i sig under hela veckan. Det kan till och med bli snö.

– Vi har fått in lite kallare väder som kommer att bestå under veckan med ett par, tre minusgrader i Dalsland. Det blir som lägst fem, sex grader nattetid. Under onsdag–torsdag väntas ett nederbördsområde i de västra delarna av landet. Det är oklart om det når ända upp till Dalsland, men i så fall blir det snö, säger Jon Jörpeland, meteorolog på SMHI till Dalslänningen.

Stor avtappning

Magnus Carlson är produktionschef för Vattenfall Vattenkraft i Trollhättan. Han bekräftar att personalen haft en hel del att göra i Dalsland.

Vid Stora Lee har nivån sjunkit tillbaka till normala nivåer under de senaste dygnen.
Vid Stora Lee har nivån sjunkit tillbaka till normala nivåer under de senaste dygnen. Foto: Helena Lindgren

– Det är mycket vatten i sjöar och vattendrag nu och SMHI har gått ut med en klass 2-varning i Upperudsälven. Det sker en stor avtappning i Stora Lee ner mot Upperudsälven nu på 80 kubik, vilket är ganska mycket. Sedan är det mycket vatten som tillkommer i systemet ner mot Dals Långed där vi nu har ett vattenflöde på 155 kubik, säger Magnus Carlson.

Personal på Vattenfall i arbete med att öppna en av flera utskovsluckor i Långed tidigare i veckan.
Personal på Vattenfall i arbete med att öppna en av flera utskovsluckor i Långed tidigare i veckan. Foto: Per Andreasson, Vattenfall

Han berättar att Vattenfall har haft folk ute som har reglerat och öppnat luckor.

– Men vi har inte upptäckt några skador. Kallgraderna nu gör gott och tillrinningen minskar. Det är positivt. Det är en ganska gynnsam tid på året nu och det känns som att det har vänt. Men med tanke på klimatförändringarna så vi får nog vänja oss vid att det kan komma att se ut så här under kommande höstar och vintrar, säger Magnus Carlson.

Fotnot: Klass 2-varning innebär en väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa ny information på internet, radio eller TV.

Artikeltaggar

Christian RådénDalslandDalslänningenMagnus CarlsonNyheterSMHIVattenVattenfall

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.