Jimmy Bjerkansmo – en trygg vän och samverkanspartner har gått ur tiden

Familj
PUBLICERAD:
Jimmy Bjerkansmo.
Foto: Conny Hultgren
Som tidigare meddelats har Jimmy Bjerkansmo, Ödskölt, avlidit efter en tids sjukdom. Därmed har vi i Bengtsforspolitiken förlorat en i alla läger respekterad och uppskattad person som kom till Ödskölt med erfarenheter från ett aktivt yrkesliv som präglade hans sätt att agera och tänka i den lokala politiken.

Sedan Jimmy ägnat ungdomstid till sjöss gjorde han i 20-årsåldern sitt yrkesval och genomgick officersutbildning i Trondheim. Därefter kom han att ägna sitt yrkesverksamma liv åt den norska försvarsmakten och så småningom åt internationella uppdrag i FN-tjänst och fredsbevarande insatser på några olika platser inom världssamfundet.

Den första FN-tjänsten gjorde han som hundförande soldat i Libanon. Så småningom blev han chef för det norska försvarets samlade hundverksamhet, något som bland annat kom att innefatta ansvar för minletning i Bosniens huvudstad Sarajevo.

Till Bosnien återvände han flera gånger i olika uppdrag. Inom ramen för FN:s flyktingråd UNHCR arbetade han bland annat med kartläggningsuppdrag efter krigsåren på Balkanhalvön. Han deltog även som internationell observatör när massgravar öppnades.

Efter Bosnien hade han FN-uppdrag i bland annat Uzbekistan och Afghanistan när flyktingläger byggdes upp. Hans hustru Nan kan återberätta hur Jimmy gav vittnesskildringar om ett arbete som skedde under både farliga och knappa förhållanden. Så dags hade militäruniformen bytts ut mot vita kläder som markerade att man var ute på fredliga uppdrag. Något som långt ifrån alltid respekterades av krigförande parter och Jimmy fick på nära håll uppleva att kollegor besköts.

Efter FN-tjänst och internationella uppdrag återvände Jimmy till det norska försvaret där han blev central förhandlingsledare för befälskåren inom försvaret. Ett uppdrag han hade fram till sin pensionering 2012.

Vid den tiden hade Jimmy och hans hustru Nan sedan ett par år flyttat till Ödskölt där han snart kom in i samhällslivet. Han engagerade sig politiskt i Centerpartiet och var under 2015 – 2018 ledamot av kommunens revisorsgrupp. Vid valet 2018 valdes han in som ersättare i kommunfullmäktige och han blev ordinarie ledamot av kommunstyrelsen. Men framför allt ordförande i kommunstyrelsens sociala utskott, ett av kommunpolitikens mest ansvarspåliggande och tunga uppdrag.

På fritiden fick bland andra vännerna i Bäcke-Ödskölt Lions Club och Bengtsfors Dragspelklubb uppskattad del av hans tid. Han var också ordförande i Asketvetens Donationsstiftelse.

Jimmy efterlämnar hustru Nan samt döttrarna Nana Iselin och Linn Sylvia med familjer. Gravsättning kommer att ske i Fredrikstad.

En stabil och trygg medspelare i den lokala politiken har lämnat oss. Med sitt sätt att vara gjorde han avtryck inom den lokala styrande koalitionen och han möttes med respekt av alla. Vi har förlorat en betydelsefull kraft, men vi bär med oss bilden av en partner vi litade på, lyssnade till och nu saknar. Vila i frid Jimmy!

Stig Bertilsson

Ordförande i Bengtsfors kommunstyrelse

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.