Hoppa till huvudinnehållet

Smittskyddsläkaren: "Ordna inga nyårsfester"

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Det är fortsatt hårt tryck på vården på grund av pandemin. "Ordna inga nyårsfester". Den uppmaningen riktar smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg till allmänheten.
Det är fortsatt hårt tryck på vården på grund av pandemin. "Ordna inga nyårsfester". Den uppmaningen riktar smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg till allmänheten. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Belastningen på vården i Västra Götalandsregionen är fortsatt mycket hög. Nu vårdas över 500 patienter med covid-19 på sjukhusen och uppmaningen till alla att endast träffa personer i det egna hushållet är skarp. Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg uppmanar allmänheten att avstå nyårsfester.

– Min uppmaning är lika skarp idag som igår. Träffa bara de som du delar hushåll med. Gå inte i butiker, ordna ingen nyårsfest och gör det du kan för att inte bli smittad av covid-19, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, Smittskydd Västra Götaland.

Förra veckan konstaterades 6 424 fall av covid-19 i Västra Götaland. En minskning med 22 procent jämfört med veckan dessförinnan. Smittspridningen är stor i samhället och sker på platser där människor träffas.

Skärpta föreskrifter

– Jag vill verkligen uppmana alla som bor och vistas i Västra Götaland att följa skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd. Vi ser ingen avmattning i antalet personer som blir så svårt sjuka i covid-19 att de behöver sjukhusvård. Så länge smittspridningen ökar kommer också trycket på vården att öka, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, Västra Götalandsregionen.

Vaccinationerna fortsätter

I söndags, den 27 december, inleddes vaccineringen mot covid-19. Över 400 doser vaccin gavs på fem äldreboenden i Göteborg.

– Under veckan fortsätter vaccineringen på särskilda boenden i Göteborg samt på särskilda boenden i Bohuslän och Skaraborg, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge.

Ny information om vaccination mot covid-19 uppdateras kontinuerligt på 1177.se. Där går det bland annat att läsa om vilka som vaccineras först och hur det går till. Det går i nuläget inte att boka tid för vaccination.

Artikeltaggar

Ann SöderströmCoronavirusetKristine RyggePandemiSmittskydd Västra GötalandThomas WahlbergVaccinationVård och omsorgVästra Götalands län

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.