Smittskyddsläkaren: "Ordna inga nyårsfester"

Vård & omsorg | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Det är fortsatt hårt tryck på vården på grund av pandemin. "Ordna inga nyårsfester". Den uppmaningen riktar smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg till allmänheten.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Belastningen på vården i Västra Götalandsregionen är fortsatt mycket hög. Nu vårdas över 500 patienter med covid-19 på sjukhusen och uppmaningen till alla att endast träffa personer i det egna hushållet är skarp. Smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg uppmanar allmänheten att avstå nyårsfester.

– Min uppmaning är lika skarp idag som igår. Träffa bara de som du delar hushåll med. Gå inte i butiker, ordna ingen nyårsfest och gör det du kan för att inte bli smittad av covid-19, säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg, Smittskydd Västra Götaland.

Förra veckan konstaterades 6 424 fall av covid-19 i Västra Götaland. En minskning med 22 procent jämfört med veckan dessförinnan. Smittspridningen är stor i samhället och sker på platser där människor träffas.

Skärpta föreskrifter

– Jag vill verkligen uppmana alla som bor och vistas i Västra Götaland att följa skärpta nationella föreskrifter och allmänna råd. Vi ser ingen avmattning i antalet personer som blir så svårt sjuka i covid-19 att de behöver sjukhusvård. Så länge smittspridningen ökar kommer också trycket på vården att öka, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, Västra Götalandsregionen.

Vaccinationerna fortsätter

I söndags, den 27 december, inleddes vaccineringen mot covid-19. Över 400 doser vaccin gavs på fem äldreboenden i Göteborg.

– Under veckan fortsätter vaccineringen på särskilda boenden i Göteborg samt på särskilda boenden i Bohuslän och Skaraborg, säger vaccinationssamordnare Kristine Rygge.

Ny information om vaccination mot covid-19 uppdateras kontinuerligt på 1177.se. Där går det bland annat att läsa om vilka som vaccineras först och hur det går till. Det går i nuläget inte att boka tid för vaccination.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.