Dröjer någon vecka innan vaccinet når Dalsland

Vård & omsorg | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
En spruta med vaccin mot covid-19 laddas. Under nästa vecka kan de första doserna ha kommit till Dalsland.
Foto: Johan Nilsson/TT
På lördagsmorgonen anlände vaccinet mot covid-19 till Sverige och på söndagsförmiddagen blev den första personen i Västsverige vaccinerad.
Det dröjer ytterligare någon vecka innan vaccinet når Dalsland.

Först ut att erbjudas vaccin i Västsverige är personer som bor på särskilda boenden i Göteborgs stad. 425 doser gick under söndagen ut till Västra Götalandsregionen.

Nästa vecka väntas ytterligare en leverans vaccin, som då kommer erbjudas personer i andra kommuner inom regionen.

Först ut i Västsverige var fem äldreboenden i Göteborg.

99-åriga Rosa först

99-åriga Rosa Johansson blev en av de allra första att vaccineras.

– Det är ett stort ögonblick faktiskt, säger Rosa Johansson.

Så här ser prioriteringen ut.

• Först äldreboenden och omsorgspersonal.

• Februari – mars: De äldre 70 plus, sjukvårdspersonal och personer i riskgrupp.

• April: De som inte är i riskgrupp.

• Första halvåret: Alla över 18 kommer ha erbjudits vaccin.

– Det är ett stort jobb som ligger framför oss. Vi kommer förhoppningsvis få några tusen doser de kommande dagarna, och räknar med att kunna vaccinera runt om i Västra Götaland. Vi gör det med hjälp av primärvården tillsammans med kommunerna, idag med Göteborgs stad, säger Ann Söderström i ett pressmeddelande.

Fler äldreboenden

– Det är ungefär 22 000 personer som bor på särskilda boenden i Västra Götaland, så vi hoppas att få så mycket som möjligt av vaccinet under de kommande veckorna så vi kan börja vaccinera. Vi följer strikt Folkhälsomyndighetens tågordning, det vill säga särskilda boenden, personer som har hemtjänst/hemsjukvård och vård och omsorgspersonal, men även anhöriga till de som bor på särskilda boenden eller har hemtjänst. De mest prioriterade i grupp 1 är de som bor på särskilda boenden och det är där vi har börjat idag (läs i söndags), fortsätter Ann Söderström.

Målsättningen är att kunna erbjuda vaccin till hela den vuxna befolkningen i Sverige under första halvåret 2021.

De svenska regionerna väntas också få påfyllning med vaccin nästa vecka. Då väntas också Dalsland få del av vaccinet. Cirka 80 000 doser kommer då från läkemedelsföretaget Pfizer och sedan kommer leveranserna att ske löpande varje vecka.

Nästa vecka

Vilka kommuner som får ta del av doserna först, kan inte Västra Götalandsregionens vaccinsamordnare Kristine Rygge svara på.

– Nej, jag kan inte ge detaljerna just nu men de är spridda i regionen. Det finns inga datum satta, men förväntningen är att vi har varit i de flesta kommuner under nästa vecka, säger hon till P4 Göteborg

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.