Ledare: God Jul i prövningens tid

Ledare
PUBLICERAD:
Många skulle nog likna 2020 vid ett riktigt hundår. Men husdjur kan också vara ett gott stöd för människor i prövningens tid, så vi önskar en God Jul med hjälp av en fyrbent vän.
Julen stundar efter snart ett års pandemikris.

De flesta av oss hoppas nog att julafton och julfirande ska kunna upplevas någorlunda normal.

Julgranar, lampor och pynt verkar vara på plats tidigare än normalt. Det är traditioner som uppskattas i svåra tider.

Värre är att så många drabbats av corona, och kommer att påverkas av det under jul- och nyårshelgerna. Det blir inte den vanliga sociala samvaron.

En del har drabbats av det värsta och betalat ett högt pris när en närstående har ryckts bort. Andra kämpar mot sjukdomen, och åter andra är indirekt drabbade genom arbete inom sjukvård och omsorg. Eller påverkade av avsaknaden av arbete och intäkter när pandemins effekter slår mot många näringar. Handel, turism, hotell, restaurang med flera verksamheter.

Till det kommer de äldre och i riskgrupper som isoleras för att undgå smittan. En nog så plågsam konsekvens.

Firandet får bli vad det blir. Det sämsta man kan göra är nog att känna någon slags bitterhet över att det inte blir som vanligt. Tänk hellre på de umbäranden människor fått utstå under krigsår och liknande händelser.

Julklappen till alla är möjligtvis att vaccineringar snart lär komma i gång runt årsskiftet.

Till dess allt är under kontroll, gäller det att härda ut. Låt oss önska varandra en så god jul det bara går. Visa den omtanke som behövs för att stävja smittspridningen. Vid det här laget torde alla veta vad som krävs även om råden från de styrande ibland upplevs som valhänta. Här kan alla göra sitt till genom att använda sunt förnuft.

En god jul tillönskar Dalslänningen alla sina läsare!

Thomas Wallin

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.