Hård press på sjukvården – smittspridningen fortsätter att öka

Vård & omsorg | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Smittspridningen av covid-19 fortsätter öka kraftigt i Västra Götaland.
Foto: Johan Nilsson/TT
Smittspridningen ökar kraftigt i Västra Götaland. Det ansträngda läget gör att vård som inte är akut trängs undan och trycket på vårdpersonalen är mycket högt.

– Läget är mycket oroande och det finns egentligen bara en uppmaning som gäller nu. Undvik alla andra kontakter än dem du bor tillsammans med så långt det bara går. Det gäller oss alla oavsett ålder. Smittspridningen fortsätter att öka och det slår mot hela samhället, säger Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götaland i ett pressmeddelande.

Vecka 51 konstaterades 8233 fall av covid-19 i Västra Götaland. Det är en ökning med 21 procent jämfört med veckan dessförinnan.

Smittspridningen är stor och sker på platser där människor träffas.

Skärpta åtgärder

Under de senaste dagarna har ytterligare skärpta åtgärder införts nationellt för att minska smittspridningen. Det handlar bland annat om maxantal på restauranger och butiker från den 24 december men också om att offentliga verksamheter ska stänga ned all verksamhet som inte är nödvändig, exempelvis badhus, bibliotek, museer, idrottsanläggningar och andra verksamheter

– Det är inte läge att gå på fester och middagar, det är inte läge att gå i butiker och på restauranger. Nu handlar det om hur du kan skydda andra och dig själv från att bli smittad av covid-19 och då måste alla så långt möjligt undvika att vara ute och röra sig bland andra människor, säger Thomas Wahlberg.

Vården pressad

Antalet inneliggande covid-19-patienter fortsätter att öka stort på sjukhusen i Västra Götaland. Under måndagen vårdades 473 patienter med covid-19 varav 43 på intensivvårdsavdelning. På onsdag kommer nya siffror över antalet inneliggande.

– Tyvärr trängs allt mer vård som inte är akut undan. Smittspridningen är oroväckande och vi vet att effekterna syns i sjukvården en till två veckor senare, så vi väntar oss fortsatt högt tryck, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, Västra Götalandsregionen.

Regionen förstärker

Belastningen på vårdpersonalen är hög och Västra Götalandsregionen förstärker bemanningen på flera sätt. Den senaste veckan har drygt 280 personer med vårdkompetens och ett 60-tal studenter anmält sig för att hjälpa till i vården.

– Vi söker personal på flera sätt och är otroligt tacksamma för alla som vill hjälpa till. Även den som inte har vårdkompetens kan hjälpa till, genom att göra sitt bästa för att undvika att bli smittad. Vi behöver all hjälp vi kan få för att minska trycket på vården, säger Ann Söderström.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.