Hoppa till huvudinnehållet

Borgerlig budget klubbades

Publicerad:
M, C och L:s budgetförslag klubbades. Enda ändringen blev att inte tio platser inom Kolaregården specifikt ska sparas bort under 2021. I stället blir det tio platser inom äldreomsorgen totalt.
M, C och L:s budgetförslag klubbades. Enda ändringen blev att inte tio platser inom Kolaregården specifikt ska sparas bort under 2021. I stället blir det tio platser inom äldreomsorgen totalt. Foto: Henrik Holmberg/TT

Det fanns fyra förslag till budget, men det blev slutligen M, C och L:s budgetförslag som vann när Bengtsfors kommunfullmäktige höll sitt sista möte för året.

Enda ändringen jämfört med budgetförslaget, som Dalslänningen tidigare redogjort för, blev detta att tio platser kommer att försvinna inom äldreomsorgen.

Kolaregården pekades alltså inte ut specifikt.

Kolaregården kvar – tills vidare

M, C och L har lagt ett budgetförslag på att spara drygt 20 miljoner kronor.

Ekonomiskt bistånd

Partierna vill bland annat minska kostnaderna för ekonomiskt bistånd med 4 miljoner kronor. Detta ska ske genom att kommunen i stället satsar 3 miljoner kronor på 50 extratjänster. Vidare ska kontrollen av biståndet ökas.

Partierna sparar också 500 000 kronor på grundskolan. 800 000 kronor ska sparas specifikt på Bäckeskolan där man vill satsa på åldersintegrerade klasser. På förskolan ska 1,25 miljoner kronor sparas.

På det tekniska området ska 1,2 miljon kronor sparas.

Andra alternativ fanns

Mot detta fanns tre andra budgetförslag. Som alltså röstades ned.

Socialdemokraterna hade ett budgetalternativ där man ville spara 14,7 miljoner kronor.

I stället för att avveckla äldreboendet Kolaregården i Dals Långed ville S ställa av fyra platser på Granåsgården (besparing på 1,4 miljoner) och minska med två platser på korttids (besparing på 800 000 kronor).

En av cheferna har lämnat Granåsgården och S vill inte att den tjänsten återbesätts (vilket skulle ge en besparing på 750 000 kronor).

S ville ej spara på skolan

Till skillnad från de borgerliga partierna ville inte S göra några besparingar inom skolan.

I M, C och L:s budget finns en besparing på Kulturskolan med 200 000 kronor. S ville i stället se en avgiftsfri kulturskola. Detta kostar 250 000 kronor och är en av de satsningar som vill göra i ett trygghetspaket på totalt 750 000 kronor.

Ville behålla Kolaregården

SD och KD hade samma budgetförslag som M, C och L med enda skillnaden att Kolaregården inte skulle läggas ned. I stället ville man låta förvaltningen återkomma med förslag rörande motsvarande besparingar inom äldreomsorgen.

Vänsterpartiet hade ett eget budgetförslag som innehöll samma besparing på Kolaregården som M, C och L. Men man ville inte göra besparingar inom grundskolan. Man ville också satsa på ett integrationsarbete i samarbete med föreningslivet och en Fritidsbank samt se en satsning på jämställdhet. Detta skulle finansieras med en skattehöjning.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunBesparingstiderBudgetarKolaregårdenKommunfullmäktigePolitik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.