En ambulans under utryckning krockade i förra veckan med en hjort i höjd med Alltorp. Boende i området efterlyser nu viltstängsel på vägsträckan, som enligt eftersöksjägare är en av de mest olycksdrabbade vägsträckorna i regionen när det gäller viltolyckor.
Det var på eftermiddagen i måndags förra veckan som olyckan inträffade. En ambulans som var på väg till Näl med en patient, krockade med en hjort på väg 172 i höjd med Alltorp, Bengtsfors kommun.
Magnus Ericsson, avdelningschef för ambulans Dalsland, säger att det skulle ha gått fort.
– Som tur var gick det bra för både personal och patient, men bilen blev tilltygad, säger han.
Personalen gjorde bedömningen att det inte gick att köra vidare med bilen och en annan ambulans blev därför tillkallad till platsen för att transportera patienten till Näl.
– Den fördröjning som det innebar att invänta en annan ambulans ska inte ha påverkat patientens tillstånd, säger Magnus Ericsson.
Den krockade ambulansen fick bärgas från platsen.
Inom det område där ambulansen krockade uppehåller sig ett stort antal dovhjortar, som troligen en gång i tiden har tagit sig ur ett hägn. De orsakar regelbundet viltolyckor.
50 djur
– Jag hör ofta hastiga inbromsningar på vägen. Jag har sett upp mot 50 djur i en flock. De gömmer sig i skogen för att sedan gå ut på gärdena för att äta gräs.
Det säger Leif Johansson, boende i området. Han berättar att hjortarnas flockbeteenden innebär att om några djur har sprungit över vägen, springer de ofta tillbaka igen för att vara med den övriga flocken.
– Om trafikanten inte känner till det beteendet blir risken dubbel.
Eftersöksjägaren Olof Paulsson bekräftar bilden.
– Väg 172 är en av de mest olycksdrabbade vägarna i Västra Götaland när det gäller viltolyckor. Det sker väldigt många viltolyckor mellan just Bengtsfors och Färgelanda.
Magnus Ericsson säger att vägsträckan inte är känd för ambulansen sedan tidigare.
– Med tanke på hur mycket vi kör ute skogen är det är faktiskt förvånansvärt sällan som vi råkar ut för just viltolyckor. Dock har det de senaste två månaderna skett några fler, säger han.
"Händer inget"
Både Leif Johansson samt Olof Paulsson har i flera år försökt påverka Trafikverket samt väghållaren Peab att sätta upp ett viltstängsel i området, utan resultat.
– Det händer inget, vi kommer ingenstans. Det är ju dessutom inte bara hjort som är en risk i området. Det börjar ju också bli mycket vildsvin. Det här måste uppmärksammas, säger Leif Johansson.
– Vi har försökt åtskilliga gånger, men inget händer, säger Paulsson.
Han säger att ett viltstängsel förbättrar säkerheten för trafikanterna väsentligt, men att det inte alltid löser problemet.
– Det kan inge en falsk förhoppning då det ofta blir hål och öppningar i stängslet. Jag kallas ofta till platser där jag behöver jaga bort vilt som är innanför stängslet. Det är såklart bättre, men samtidigt är det viktigt att trafikanten tänker på hur man kör, säger Olof Paulsson.