Hoppa till huvudinnehållet

Bengtsfors fortsatt hårt drabbat av covid-19

Publicerad:
Reporter Conny Hultgren
Conny Hultgren
conny.hultgren@dalslanningen.se
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Smittspridningen av covid-19 ökar kraftigt. Inte minst i Bengtsfors kommun, där det nu har skett en ökad smittspridning för fjärde veckan i rad.
Smittspridningen av covid-19 ökar kraftigt. Inte minst i Bengtsfors kommun, där det nu har skett en ökad smittspridning för fjärde veckan i rad. Foto: Johan Nilsson/TT

Smittspridningen av covid-19 ökar kraftigt. 96 coronapatienter vårdades på torsdagen i Nu-sjukvården, vilket är den högsta siffran sedan pandemin startade. För fjärde veckan i rad sker det också en fortsatt ökad smittspridning av covid-19 i Bengtsfors kommun. Under vecka 50 konstaterades ytterligare 57 fall.

Smittspridningen i Västra Götalandsregionen har haft en platåfas i runt fyra veckors tid, enligt ställföreträdande smittskyddsläkare Leif Dotevall. Men förra veckan noterades en kraftig ökning.

– Vi ser en ökning på ungefär 52 procent. Västra Götalandsregionen börjar nu närma sig de siffror som man har sett i Stockholm och Skåne, sa han under en presskonferens tidigare i veckan.

Den 17 december klockan 10 fanns det totalt 420 inneliggande patienter med positiv covid-19 på sjukhusen i Västra Götalandsregionen. Det är en ökning med 20 personer sedan i tisdags. I våras vårdades som mest 375 patienter med covid-19 i Västra Götaland.

43 personer är i behov av intensivvård.

Inom Nu-sjukvården vårdas 96 personer med covid-19, varav fem personer på IVA. I tisdags vårdades 83 personer inom Nu-sjukvården.

De senaste dagarna har vårdbehovet för covid-19 ökat snabbt igen och det ser inte ut att lugna ner sig inom kort.

Enligt Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, kan den senaste tidens ökade smittspridning innebära hård press på sjukhusen framöver.

– Vi har inte sett effekten av den senaste veckans ökning eftersom sjukhusvård den kommer en till två veckor efter, säger hon.

57 nya fall

I Dalsland är det i Bengtsfors kommun som den största ökningen sker. För fjärde veckan i rad har där konstaterats flest nya fall.

Under vecka 50 bekräftades 57 fall av covid-19 i Bengtsfors kommun – totalt 288 fall, vilket är det högsta antalet i Dalsland.

I Färgelanda kommun har 18 personer testats positivt under förra veckan, totalt 136.

I Dals-Eds kommun har 19 fall konstaterats, totalt 125.

I Melleruds kommun har det skett en ökning med 47 fall, totalt 197.

Åmåls kommun har fått 32 nya fall, totalt 237.

Artikeltaggar

Ann SöderströmBengtsforsCoronavirusetDalslandEdFärgelandaIVALeif DotevallMellerudNU-sjukvårdenNyheterÅmål

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.