Hoppa till huvudinnehållet

Lova blev Eds lucia

Publicerad:
Reporter Helena Lindgren
Helena Lindgren
helena.lindgren@dalslanningen.se
Lova Englund blev årets lucia i Dals-Eds kommun. Hon kröntes av prästen Malin Henriksson.
Lova Englund blev årets lucia i Dals-Eds kommun. Hon kröntes av prästen Malin Henriksson.

Det var ju inte som det brukar, men luciakonserten i Ed blev trots allt en stämningsfull stund framför skärmen. De traditionella låtarna spelades och lucian kröntes, vilket i år blev Lova Englund.

Årets luciaomröstning resulterade i 352 röster. Enligt Morgan Funevall, kultur- och fritidschef i Dals-Eds kommun, är det ett normalt år sett till antal röster.

Men det var också det enda som var normalt. Med anledning av rådande coronapandemi fick årets luciafirande bli ett helt annat än vad det brukar vara.

Kulturskolans elever satte julstämning på konserten.
Kulturskolans elever satte julstämning på konserten.

Luciakonserten var i år digital och fanns tillgänglig på bland annat Dals-Eds kommuns hemsida.

Det låg ett gediget arbete bakom konserten som spelades in i Eds kyrka. Arbetet bakom konserten stod Daniel Haglund, Emil Ljungkvist samt Linda Olsson för.

– Det tog över 40 timmar att filma och redigera. Det var en avancerad inspelning med olika kameravinklar och flera inslag, säger Morgan Funevall.

Innan luciatåget tågade in i kyrkan var det flera musikinslag med stämningsfulla jullåtar av elever från Kulturskolan, men även av före detta elever, som till exempel Marion Gustafsson, samt lärare och andra musiker.

Även om inget var sig likt på årets luciadag blev det ändå en stämningsfull konsert.
Även om inget var sig likt på årets luciadag blev det ändå en stämningsfull konsert.

Därefter tågade de nio luciakandidaterna in i kyrkan och prästen Malin Henriksson krönte årets lucia som blev Lova Englund.

Förra årets lucia Ella Bryntesson fanns också med vid kröningen.

Konserten var cirka en timme lång.

På fredagsmorgonen i förra veckan lussade kandidaterna utomhus för personal i kommunhuset, men alla övriga firanden blev inställda.

– Men vi tipsade personalen på äldreboendena att de kunde gå in på hemsidan och titta på firandet tillsammans med de äldre, säger Morgan Funevall.

Artikeltaggar

Dals-Eds kommunEdLuciaMorgan FunevallNöje/Kultur

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.