Se luciafirandet från Bengtsfors här

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Deltagarna i årets digitala luciaframträdande i Bengtsfors. Från vänster Maja Fredriksson, Linn Hitti, Saga Karlsson, Evelina Bergendal, Maja Wilhelmsson som alla tränat digitalt inför den digitala konserten under ledning av Pernilla Bogö Bryntesson.
Luciaframträdandena blir inte som vanligt någonstans. I Bengtsfors och Ed satsas det på digitala och webbsända framträdanden med luciasång på söndagen. Bengtsfors kommer att synas på bland annat kommunens hemsida www.bengtsfors.se och här i Dalslänningens artikel.
Konserterna hålls vid olika tidpunkter på söndagen, vilket gör det möjligt för dem som vill att se båda. Dals-Eds kommun länkar ut sitt evenemang klockan 18.30. I Högsäter blir det ett riktigt luciatåg som vandrar runt utomhus.

I Bengtsfors kommun är det en förinspelad digital luciakonsert från Bengtsfors kyrka. Konserten kan på söndag ses på Bengtsfors kommuns hemsida. Även Dalslänningen kommer att länka den och den kan ses via kommunens, Kulturskolans och Sensus Facebooksidor. Under konserten blir det musik och bilder både från i år, men också från 2019 och 2018.

Fint program

– Ljudteknikern Mikael Blom har klippt ihop ett fint program med inslag från alla de här tre åren, säger Pernilla Bogö Bryntesson, musiklärare på Kulturskolan i Bengtsfors.

Årets luciakör består av fem högstadietjejer från Bengtsgården. Det blir ingen kröning utan niondeklassarna Evelina Bergendal och Saga Karlsson delar på ansvaret att vara lucia. Tärnor är åttondeklassarna Linn Hitti, Maja Fredriksson och Maja Wilhelmsson.

I Bengtsfors har det jobbats intensivt med att få till det digitala luciaframträdandet. Gruppen bakpom det är från vänster Irene Malmberg, Sensus, Mikael Blom, Bloms Ljudteknik, Alinda Bryntesson, Kulturskolan, Pernilla Bogö Bryntesson, Kulturskolan och Anna Hjelmberg, Kultur och Fritidschef. De ses i Bengtsfors kyrka varifrån inspelningen görs.

– Alla sjunger redan hos mig på Kulturskolan och det blir en bra sammansättning. Tyvärr så har vi inte kunnat ha gruppträningar med anledning av coronarestriktionerna, så var och en har fått träna hemma. Men vi gör så gott vi kan, säger Pernilla Bogö Bryntesson.

"Kändes viktigt"

– Det kändes viktigt att kunna erbjuda en luciakonsert trots omständigheterna.

Pernilla Bogö Bryntesson kommer också själv, tillsammans med dottern Alinda Bryntesson, delta med sånginsatser i årets luciakonsert.

Anna Hjelmberg relativt nytillträdd Kultur och Fritidschef i Bengtsfors presenterar arrangemanget och sig själv.

Vid sidan av sången kommer kyrkoherde Anders Evert att hålla ett anförande om sina adventstankar, Bengtsfors kommuns nya kultur- och fritidschef Anna Hjelmberg presenterar sig och Iréne Malmberg från Sensus, Pernilla Bogö Bryntesson och Mikael Blom kommer att berätta om upplägget kring årets konsert.

Luciakröning i Bengtsfors kyrka förra året, som alltså var en 70-årig tradition som bröts för att i år bli digital.
Foto: Mattias Modéen

Lucia har firats i Bengtsfors i drygt 70 år. Årets digitala satsning gör att kedjan blir obruten. Firandet har ägt rum sedan slutet av 1940-talet då SSU arrangerade det de första åren, sedan tog Logen Klipprosen över. Bland annat har Rotary och Lions sedan hållit i arrangemangen och senare Franserudsskolan, Dalslänningen, Centrumföreningen och Missionskyrkan i samarbete. Årets luciakonsert samarrangeras av Bengtsfors kommun, Kulturskolan, Studieförbundet Sensus och Svenska kyrkan.

I fjol såg luciatåget i Bengtsfors ut så här vid framträdandet i kulturhuset. Då kunde firandet ske som vanligt. Det kommer det inte att kunna göra i år.
Foto: Elin Johansson

Luciatåg i Ed

I Dals-Ed hålls också en digital luciakonsert i Dals-Eds kyrka. Även den är inspelad i förväg. Luciatåget med flickor från årskurs 9 är en del av Hagaskolans kulturella verksamhet i samverkan med Kulturskolan. Det blir även violinmusik, stråk/blåsmusik och saxmusik bland annat. Kulturskolans lärare medverkar också liksom en del tidigare elever. Det blir kyrkoherde Malin Fredriksson som kröner årets lucia. Dals-Eds kommun arrangerar tillsammans med Svenska kyrkan.

Maja Fredriksson, Linn Hitti, Saga Karlsson, Evelina Bergendal, Maja Wilhelmsson har alla tränat inför framträdandet.

Luciatåg i Högsäter

Även i Högsäter kommer det att bli ett luciatåg. Det är Högsäters ungdomskör som kommer gå runt i samhället och lussa utanför äldreboendena under söndagen. Vem som blir lucia lottas.

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.