Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Ett nytt dåligt beprövat vaccin hastas fram

Publicerad:
Insändarskribenten Rune Lanestrand är kritisk till framtagningen av vaccin mot Covid-19.
Insändarskribenten Rune Lanestrand är kritisk till framtagningen av vaccin mot Covid-19. Foto: Johan Nilsson/TT

Först sa alla experter att det tar minst 10 år att ta fram ett vaccin, sedan 5 år, sedan ett par år och nu helt plötsligt ska vaccinet vara klart att kanske användas redan på nyåret. Det är klart att man undrar hur detta hänger ihop. I synnerhet när budskapet kommer från i stort sett samma professorer och experter som tidigare vittnade om hur säkert och helt ofarligt det var att ta vaccinet Pandemrix mot svininfluensan.Bland dessa finns bland annat professor Johan Carlsson, statsepidemiolog Anders Tegnell, då på Socialstyrelsen och professor Johan Giesecke, Karolinska Institutet

Hälso- och sjukvården skickade in cirka 2 150 biverkningsrapporter efter behandlingen av Pandemrix om huvudvärk, trötthet, feber, muskelvärk och ledvärk. Och det värsta, narkolepsi, som drabbade barn och unga som fick sina liv förstörda. I Sverige vaccinerades 60 procent (högst i världen) av befolkningen mot svininfluensan, i Tyskland bara 8. Trots det redovisades i de båda länderna samma dödlighet. Polen som inte vaccinerade alls hade ungefär samma dödlighet som i Sverige.

Hur många liva räddades då av vaccinet? Cirka 30 trodde Maria Larsson som då var folkhälsominister och ansvarig för massvaccineringen. Hon propagerade hårt för massvaccinering. Dåvarande statsepidemiolog Annika Linde talade om att 50–100 skulle dö utan vaccinering. Då kan vi kanske ha räddat mellan 20 och 70, trodde Johan Carlson på Smittskyddsinstitutet. (I dag FHM)

Rune Lanestrand.
Rune Lanestrand. Foto: Privat

Citat: –Nu har det faktiskt gjorts beräkningar på detta, till exempel i regeringens officiella utvärdering av den svenska pandemikampanjen. –Vi kom fram till att sex dödsfall undveks med massvaccinationsprogrammet, säger Lisa Brouwers på Smittskyddsinstitutet till Svenska Dagbladet 2012-02-15. Slut citat.

Efter att i många år studerat och följt pandemier, vanliga influensor och myndigheternas agerande anser jag att det här är fråga om så enorma vinster för läkemedelsindustrin att man skyr inga som helst medel för att komma först med ett erkänt vaccin.

Ett stort hinder för en oberoende bedömning är den nära kopplingen mellan FHM, Socialstyrelsen, Läkemedelsverket och läkemedelsindustrin. Inte blir jag lugnare av att läsa att den av regeringen nyligen utnämnde vaccinsamordnaren Rickard Bergströms ”meriter” för att ta fram ett covid-19-vaccin.

Bergströms cv är minst sagt avskräckande. Han arbetade på Läkemedelsverket 1988–1992, som är nära lierat med läkemedelsindustrin,. Han har arbetat nio år med läkemedelsregistrering i Schweiz på Roche och Novartis.

2002–2011 var Bergström verkställande direktör för branschorganisationen Läkemedelsindustriföreningen och därefter 2011–2016 vd för lobbyorganisationen European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA) i Bryssel.

Rune Lanestrand

Artikeltaggar

Anders TegnellAnnika LindeBrysselCoronavirusetInsändareJohan CarlsonJohan CarlssonJohan GieseckeKarolinska institutetLäkemedelsverketMaria LarssonPolenRune LanestrandSchweizSocialstyrelsenSverigeTysklandVaccination

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.