Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Kulturskymning i Bengtsfors?

Publicerad:
Lena Grönlund (S).
Lena Grönlund (S). Foto: Conny Hultgren

I den hetsiga debatten om Kolaregården och Bäckeskolan har ett annat hot kommit i skymundan. Biblioteken och Kulturskolan ska i de båda borgerliga budgetförslagen spara sammanlagt 750 tkr, dessutom ska Kulturskolans avgifter höjas med 50 tkr. Det är drygt 10% på verksamheter som redan nu har jämförelsevis låga kostnader.

Att argumentera för hur viktiga de är för demokrati och jämlikhet, för livskvalitet och för kommunens hett eftertraktade attraktivitet är förhoppningsvis överflödigt.

Men hur ska det gå till??

Att lägga ner Bäckefors bibliotek räcker inte på långa vägar. Kanske dra in den tjänst vi har i Dals Långed och dra oss ur det smått unika samarbete vi har i ett kombinerat folk- och högskolebibliotek? Ta bort en tjänst av sammanlagt 5,7, kanske i Bengtsfors som har det längsta öppethållandet?

Medieanslaget på ca 500 tkr har inte räknats upp sedan 1997. Minskar vi det så ryker Kulturrådets bidrag på 50 tkr.

Vilka instrument ska Kulturskolan sluta med? Hur många elever slutar när avgiften höjs?

Det är en sorglig utveckling i en kommun med rikt kulturliv och stolta traditioner, inte minst på musikens område!

Socialdemokraterna föreslår i stället oförändrad biblioteksbudget och avgiftsfri kulturskola, för att ingen ska tvingas avstå av ekonomiska skäl, och för att musiken aldrig ska tystna i Bengtsfors!

Lena Grönlund (s)

Artikeltaggar

BengtsforsBäckeforsBäckeskolanInsändareKolaregårdenLena GrönlundSocialdemokraterna

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.