Hoppa till huvudinnehållet

Insändare: Välfärd kräver budget i balans

Publicerad:
Anders Forsberg (M).
Anders Forsberg (M). Foto: Thomas Wallin

Varje år gör regeringen en skatteprognos för nästkommande år.

I årets skatteprognos hade regeringen en tro på stark återhämtning från pandemins negativa samhällsekonomiska effekter . SKR gjorde en försiktigare bedömning där man antog att den ekonomiska återhämtningen skulle ske långsammare.

Brukligt är att Bengtsfors kommun utgår från SKRs skatteprognos vilket betyder att kommunens budget för 2021 har 3,4 miljoner i lägre skatteintäkter än regeringens prognos. M, C och Ls budget utgår alltså från SKRs försiktigare skatteprognos.

Välfärd kräver pengar och en budget i balans hävdar författaren av inlägget.
Välfärd kräver pengar och en budget i balans hävdar författaren av inlägget. Foto: Henrik Montgomery/TT

(S) i Bengtsfors har valt att utgå från regeringens tro om en stark återhämtning av ekonomin och de har ett budgetförslag som har 3,4 miljoner mer i skatteintäkter för 2021.

Nu står vi mitt i pandemins andra våg och att då fortfarande tro på en relativt snabb ekonomisk återhämtning från pandemin i våras är anmärkningsvärt.

Samma dag som (S) la sin budget kom beskedet att Bengtsfors kommun under 2020 minskat med 40 personer fler än beräknat vilket ger ett minskat statsbidrag på cirka två miljoner. Socialdemokraternas neddragning med fyra platser i Granåsgården ger ingen besparing på 1,4 miljoner då grundbemanningen inte kan minskas. Sammanlagt betyder det att (S)-budgeten redan nu har ett minus med 6,8 miljoner.

Ändå fortsätter Socialdemokraterna pumpa ut sitt budskap i insändare och flygblad om att de minsann räddar välfärden med sin budget. Sanningen är att deras budget är ett luftslott.

Anders Forsberg (M)

Ordförande i moderata lokalavdelningen

Artikeltaggar

Anders ForsbergBengtsforsBengtsfors kommunBudgetarGranåsgårdenInsändareLSS

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.