Hoppa till huvudinnehållet

Per Eriksson (S): "Kartlägg obebodda hus"

Publicerad:
En kartläggning av vilka obebodda fastigheter som finns i Bengtsfors kommun behöver göras, menar Per Eriksson (S).
En kartläggning av vilka obebodda fastigheter som finns i Bengtsfors kommun behöver göras, menar Per Eriksson (S). Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ / TT

Kartlägg vilka obebodda fastigheter som finns i Bengtsfors kommun. Den uppmaningen riktar Per Eriksson (S) i en motion ställd till kommunfullmäktige.

Per Eriksson skriver att det behöver vidtas ett antal olika åtgärder för att öka befolkningen i Bengtsfors kommun. Han menar också att det är viktigt att jobba med att öka kommunens attraktivitet.

Förening till kommunen: "Gör en inventering av tomma hus"

– En lämplig åtgärd är att kartlägga vilka obebodda fastigheter som finns i vår kommun. Dessa fastigheter är en outnyttjad resurs som vi bör ta tillvara på, skriver Per Eriksson.

Goda exempel

Han skriver också att intresset bland husköpare för att köpa och renovera fastigheter just på landsbygden har ökat under senare tid.

Per Eriksson (S) föreslår att Bengtsfors kommun ska kartlägga vilka obebodda hus som finns i kommunen.
Per Eriksson (S) föreslår att Bengtsfors kommun ska kartlägga vilka obebodda hus som finns i kommunen. Foto: Conny Hultgren

– Det finns exempel på lyckade initiativ i flera kommuner på kartläggning som redan lett till att fastigheter har bytt ägare och blivit renoverade och bebodda. En satsning på att få upp intresset för obebodda fastigheter är en satsning på landsbygden som bidrar till fler invånare och ökar underlaget för kommunal och kommersiell service, skriver Per Eriksson.

Skedde i samverkan

Han nämner Motala som exempel där en kartläggning av obebodda fastigheter gjordes av kommunen i samverkan med byalag och hembygdsföreningar.

Förslaget från Per Eriksson är att kommunfullmäktige ger förvaltningen i uppdrag att utreda hur en kartläggning skulle kunna genomföras samt vilken nytta en sådan skulle kunna göra.

Artikeltaggar

Bengtsfors kommunFastigheterInventeringPer ErikssonPolitik

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.