Hoppa till huvudinnehållet

Krögarlegender säljer och går vidare

Publicerad:
Reporter Kajsa Kax
Kajsa Kax
kajsa.kax@dalslanningen.se
Sista månaderna för Carin och Christer Fallkholt
Sista månaderna för Carin och Christer Fallkholt Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

Efter 25 år stänger krögarparet Falkholts dörrarna till sitt kombinerade hem och restaurang. Till sommaren lämnar de för gott det ståtliga sekelskifteshuset vid sjön Grann. Men innan dess ska de fira av med julöppet och några vårmånader med förhandsbokningar.

– Vart vi tar vägen sedan vet vi inte, bara att vi blir kvar i Dalsland, säger Carin Falkholt och skrattar; vi blir hemlösa…

Men skämt åsido, Christer Falkholt fortsätter:

– Vi tittar runt och letar, vi har ju tid på oss. Men det här huset är för stort, nästan 300 kvadratmeter, det är mycket att ta hand om förutom restaurangen.

På gång redan

Det är ett privat par som köper huset, så hela restaurangköket ska plockas ned.
Det är ett privat par som köper huset, så hela restaurangköket ska plockas ned. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

Visst har pandemin påverkat menar de båda, men beslutet var tagit innan dess.

– Vi är inga ungdomar längre, och vi började delvis trappa ned för några år sedan och tar nuförtiden bara förbokningar, säger Carin.

– Samtidigt har coronan påverkat väldigt konstigt. I april försvann alla stora beställningar med utländska grupper och bokningar, men istället har de svenska gästerna kommit, 99 procent har varit svenskar, både nya och gamla kunder, säger Christer. Tillkommer gör bara några få tyskar och norrmän.

Möttes på sjön

De båda började i restaurangsvängen på 60-talet och möttes också på jobbet. De arbetade på restaurangen på en av färjorna som gick mellan England och Holland i mitten av 70-talet. Efter några år kom de till Dalsland och idag har de mer än fyra decennier bakom sig som krögare i landskapet. Bland annat många år på Baldersnäs.

Det har varit allt från jättemiddagar och kungligheter på Baldersnäs till disco och glada ungdomar på Stadshotellet i Åmål. Men när paret hittade den före detta skolan bakom höga björkar vid sjön Grann visste de att det var här de ville satsa.

– Vi såg direkt möjligheten och det var billigt att köpa, men vi fick istället i princip bygga om och renovera hela huset, berättar Christer. Och vi tog bort massor av björkar så att huset skulle synas.

Carin Falkholt har varit mån om att plocka in lokalt hantverk även när det gällt annat än mat. Den här ljusstaken är smidd i Dalsland och hittad i en butik i Västsverige. Konstnären är dock okänd.
Carin Falkholt har varit mån om att plocka in lokalt hantverk även när det gällt annat än mat. Den här ljusstaken är smidd i Dalsland och hittad i en butik i Västsverige. Konstnären är dock okänd. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

Full fart

Huset har en lång historia. Det står på en gammal kapell-plats från 1100-talet och stället i sig har varit begravningsplats sedan urminnes tider.

– Alla blev tvungna komma in och godkänna; länsantikvarie, Länsstyrelsen och till och med biskopen och landshövdingen, säger Carin.

Carin och Christer Falkholt lämnar nästa år sitt livsverk i Norebyn. På väggen ses en del tavlor av dottern, konstnären Carolina Falkholt.
Carin och Christer Falkholt lämnar nästa år sitt livsverk i Norebyn. På väggen ses en del tavlor av dottern, konstnären Carolina Falkholt. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

Inledningsvis fick också familj och syskon fick rycka in och hjälpa till för att det skulle fungera. Det behövdes målas och putsas, mor- och farföräldrar tog hand om barnbarnen och samtidigt drogs restaurangen igång.

– Från början hade vi mycket öppet, från maj månad och framåt, luncher och helgen och hur mycket julbord som helst, vi använde andra våningen också. Det var helt fullt, 40 till 45 gäster i matsalen samtidigt och omgångar med flera sittningar. Första gänget gick upp på andra våningen och tog dessert samtidigt kom sittning nummer två för middag.

Runt om i restaurangen finns minnen och som här porträtt med kungafamiljen och Carin Falkholts sommelier-diplom.
Runt om i restaurangen finns minnen och som här porträtt med kungafamiljen och Carin Falkholts sommelier-diplom. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

Kända gäster

Under åren har det har varit mängder av gäster, från lokala stammisar och kändisar, till såväl svenska som internationella stjärnor och artister, som kommit förbi under åren.

– Många har också blivit våra vänner, säger Carin.

Paret Falkholts skyltar dock inte med några namn. Oavsett kända eller okända personer. Carin och Christer menar att alla gäster kommer som privatpersoner och att de ska kunna göra så i lugn och ro.

Men en amerikansk känd skådespelare har berättat öppet om sin måltidsupplevelse hos dem. Det är David Morse, känd från filmer som bland annat Hurt Locker och the Green Mile och tv-serier som Treme och Escape from Dannemora.

– Innan han kom fick vi en lång lista på allt han inte tyckte om eller kunde äta. Till exempel var rökt kött på "stopp-listan"...men han fick syn på vår rökta bäver och sa han att ändå var tvungen att smaka – och blev nöjd!

Snötrassel

Strömmen har gått många gånger och första året försvann den en extra kall vinterdag.

– Jag fick ta allt kött ur frysar och kylar och bära ut allt utomhus och packade i takboxen ovanpå bilen, förklarar Christer. Där höll det sig tills vi kunde starta om köket.

Själva snöandet har också ställt till det emellanåt. Tung blötsnö som tynger ned ledningar och strömmen bryts.

Christer Falkholt tittar ut ur sitt kök som han snart kommer att lämna.
Christer Falkholt tittar ut ur sitt kök som han snart kommer att lämna. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

– Vi hade en norsk gäst som bokat en flott middag, det var åtta gubbar i smoking och de skulle precis sätta sig - och då gick strömmen. Men jag sprang runt och tände upp matsalen med stearinljus överallt, berättar Carin, Christer hämtade upp en wokbrännare och då fanns en öppen spis här och gubbarna fick ändå hela sin middag. I de levande ljusens sken. De tyckte det var fantastiskt.

Det bästa

När det gäller själva maten är de bestämda; halv- eller helfabrikat kommer inte över tröskeln hos Falkholts. Sedan start har deras fokus alltid varit de bästa råvarorna och allt lagas från grunden.

– Det är alltifrån att vi hänger djuren själva och styckar, över till att vi handlar så mycket som möjligt lokalt och ekologiskt, säger Carin.

– Bland annat surdegsbröd från Brukets godaste, jag köper Artisans glass och när det gäller dryck, till exempel enbärsmust och cider som produceras lokalt här i Dalsland. Vi vet vad det är i varje grej vi serverar.

När det gäller kött serverar Falkholts nästan uteslutande viltkött. Från start har naturligtvis också lokal fisk också varit ett stående inslag på menyn.

– I början var det många smågrabbar som kom och kom knackade på dörren, de hade varit och fiskat - så det blev mycket gädda ett tag, skrattar Christer.

Sekelskiftesvillan är pyntat för sista gången som Falkholts julkrog.
Sekelskiftesvillan är pyntat för sista gången som Falkholts julkrog. Foto: Kajsa Kax Dalslänningen

Pop-up-kök

Det är klart det känns att lämna och stänga restaurangen menar de båda.

– Vi har byggt upp den här verksamheten, det är som en baby och så göra sig av med den. Det har varit en livsresa.

Den stora sekelskiftesvillan är såld till privatpersoner, men företaget med namnet Falkholts Dalslandskorg behåller Carin och Christer. De har trots allt planer på att göra de allt gjort - att laga den bästa maten, fast framöver i mindre skala.

– Kanske gör vi pop-up-middagar och bjuder in till vårt kommande kök. Gästerna får sitta tillsammans med andra vid matsalsbordet, hemma hos oss.

Artikeltaggar

BaldersnäsBruketCarolina FalkholtChrister FalkholtDalslandKrogarLänsstyrelsenMat och dryckNorebynNyheterVin

Så här jobbar Dalslänningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.