Restaurangerna har ungefär likadana strategier kring julmaten i år. De flesta håller öppet och tar stor hänsyn till distansering. Dalslänningen har kollat läget hos några.
På Baldersnäs herrgård är de något av en föregångare kring att styra upp julbord. Istället för en enda stora julbuffé serveras en mindre julbuffé direkt till de olika matgästernas bord. Sedan får gästerna förse sig därifrån.
– Det är vad vi kallar ”tableside julbord”. Så vi är redan vana kan man säga med corona-säkrade julbord, säger vd:n Susanne Björk Jensen. Vi serverar fem olika turer till varje bord, det börjar med sill och avslutas med desserter.
Baldersnäs har öppet för matgäster denna kommande helg, men den traditionella julmarknaden och julluncherna är inställda.
Falkholts julhus
På Falkholts Dalslandskrog har det julpyntats för fullt och här hålls det också öppet. Det är som vanligt de senaste åren förbokningar som gäller.
– Vi håller gott om avstånd mellan borden och gästerna inne i restaurangen, försäkrar Carin Falkholt.
– Våra kära gäster får passa på att uppleva vårt julhus, det här är sista året vi finns på plats.
Rosellmagasinet
Inne i Bengtsfors finns Rosellmagasinet och årets företagare i kommunen Marinko Aleksic. På magasinet har de redan sedan tidigare tagit bort platser och bord för att kunna hålla avstånd mellan gästerna. I år kommer det dessutom finnas jultallrikar för både förbeställning och avhämtning.
Fransk twist
Stenebygrytan vid Dalslands Aktiviteter kommer även den att ha öppet som vanligt lördag-söndag, även om det inte kommer finnas ett traditionellt julbord. Den nya ansvarige sedan i höstas, den franske kocken Fabien Jaque berättar att istället kommer det erbjudas en julinspirerad meny med fransk touch.
– Det blir julens smaker, till exempel sillrulllader, lax och ägg såklart!
Förutom svenskt kött funderar Fabien Jaque också på att ta in kalkon och bjuda på en klassiker från fransk julmat; ankbröst .
– Sedan förstås kaffe och många små olika desserter, och mycket choklad, säger Fabien Jaque som förutom lång erfarenhet som kock också är utbildad konditor och varit i final som årets konditor.